Šimpanza Tomi je postao pravi kritičar svetskih životinjskih filmova.
Ekologija

Šimpanza Tomika voli da se ogleda

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

U srcu Palićkog ZOO vrta, živi Tomi, gospodar šimpanza. Njegov život je daleko od običnog. I dok većina nas ne može da se pohvali televizorom u svom prirodnom staništu, Tomi je postao pravi kritičar svetskih životinjskih filmova.

Rođen u Frankfurtu pre više od tri decenije, Tomi je iskusio mnoge promene tokom svog dugog života. Put ga je odveo iz Nemačke u Češku, a zatim na Palić, gde je postao stalni stanovnik ZOO vrta 1997. godine. Iako je poznat po svojoj namćorastoj naravi i nepodnošljivosti prema drugim članovima svoje vrste, Tomi je pronašao svoju srodnu dušu u timariteljki Neri Saulić, koja ga neguje već dve decenije.

Nera zna sve o Tomiju. Zna da voli jamune i plišane igračke majmuna. Zna da je ovsena kaša njegov omiljeni doručak, a da uživa u zalascima sunca i češkanju. Ali ono što ga zaista čini posebnim je njegova čudna privrženost prema parfemisanim majicama. Tomi voli da oblači majicu na glavu i miriše je, miriše, miriše… Možda je to njegov način da se poveže sa svetom ljudi, ili jednostavno voli taj miris. S njim nikada ne možete biti sigurni.

I dok Tomi možda ne voli promene i gužvu, on je postao prava zvezda Palićkog ZOO vrta. Iako nije dozvolio da mu remete mir u njegovom domu, njegove pametne oči pažljivo prate svaki pokret posetilaca. Možda je to njegov način da nam se zahvali na poseti ili jednostavno pokušava da razume taj čudni svet ljudi.

Tomi je živi dokaz koliko divlji svet može biti raznolik i fascinantan. I dok delimo više od 98 posto DNK sa šimpanzama, on nam pokazuje da postoje i neki čudni i čarobni detalji koji nas čine jedinstvenima.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %