ekofeminizam
Feminizam

Par knjiga o ekofeminizmu

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Ukoliko ne znate šta da čitate evo par predloga o ekofeminizmu.

Ekofeminizam je pokret koji se razvio tokom sedamdesetih godina prošlog veka, donoseći dublje razumevanje veza između feminističke pravde i zaštite životne sredine. Ovaj pokret se oslanja na aktivizam, feminističku teoriju i ekološke perspektive. Sve kako bi istražio kako patrijarhalno društvo doprinosi uništavanju prirode i životne sredine. Ako ste zainteresovani za dublje razumevanje ekofeminizma, evo liste od deset knjiga koje vam mogu pomoći da dublje zaronite u ovu temu.

„Ekofeminizam“ od Marie Mies i Vandane Shive (1993): Ova knjiga istražuje duboke veze između patrijarhalnog društva i degradacije životne sredine. Autorke, Vandana Shiva, stručnjakinja za ekologiju, i Maria Mies, feministička sociologinja. One razmatraju pitanja kao što su kolonizacija, biodiverzitet, održivi razvoj i mnoge druge.

„Ecofeminism and the Sacred,“ uredila Carol Adams (1993): Ova antologija istražuje povezanost između ženskih perspektiva, ekologije i etike. Obuhvata teme kao što su religijski pogledi na ekologiju. Kao i nuklearna energija i uloga žena u urbanim sredinama.

„Ekofeministička filozofija: Zapadna perspektiva o tome šta je i zašto je važna“ od Karen J. Warren (2000): Ova knjiga nudi jasno objašnjenje ključnih pitanja i argumenata ekofeminizma iz ugla filozofa Karen J. Warren.

„Ekološka politika: Ekofeministi i Zeleni“ od Grete Gaard (1998): Ova knjiga nudi detaljan pregled razvoja ekofeminizma u Sjedinjenim Državama i njegove veze sa Zelenom strankom.

„Feminizam i majstor prirode“ od Val Plumwooda (1993): Ova filozofska knjiga istražuje kako se feminizam prepliće sa radikalnim ekološkim pitanjima. Analizirajući aspekte kao što su ugnjetavanje prirode, roda, rase i klase.

Priče o ekofeminizmu

„Plodna tla: Žene, zemlja i granice kontrole“ od Irene Diamond (1994): Ova knjiga provocira čitaoce da razmisle o konceptu „kontrole“ kako se odnosi na Zemlju i ženska tela.

„Isceljenje rana: Obećanje ekofeminizma,“ uredila Judith Plant (1989): Ova zbirka eseja istražuje duboke veze između žena i prirode, razmišljajući o aspektima uma, tela, duha i političke teorije.

„Intimna priroda: Veza između žena i životinja,“ uredile Linda Hogan, Deena Metzger i Brenda Peterson (1997): Ova knjiga pruža miks priča, eseja i pesama koje istražuju vezu između žena, životinja i prirodne sredine. Uz doprinos autora kao što su Diane Ackerman, Jane Goodall, Barbara Kingsolver i Ursula Le Guin.

„Žudnja za tekućom vodom: Ekofeminizam i oslobađanje“ od Ivone Gebare (1999): Ova knjiga istražuje kako se ekofeminizam razvijao iz svakodnevnih borbi za preživljavanje. Naglašavajući razlike u uticaju na različite društvene klase. Pitanja poput patrijarhalne i ekofeminističke epistemologije su takođe naglašena.

„Osiguranje“ od Terry Tempest Williams (1992): Ova knjiga kombinuje memoare autorke sa istraživanjem prirode. Priče o smrti majke zbog raka dojke mešaju se sa pričama o ekološkim izazovima, stvarajući duboko emotivnu vezu između ženskog iskustva i prirodne sredine.

Ove knjige nude širok spektar perspektiva i razmatranja o ekofeminizmu i njegovoj vezi sa životnom sredinom. Čitanjem ovih dela, možete dublje razumeti ulogu žena u zaštiti prirode i unapređenju ekološke pravde.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %