Etnopolis i dekupaž
Creative

Etnopolis: Letnja čarolija na 22. Interetno Festivalu

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Centar Subotice postao je  „Etnopolis“, mesto gde se tradicija isprepliće sa savremenim duhom. Svi putevi vode do šarenih rukotvorina koje su nastale pod vodstvom vešte ruke vrednih domaćica i domaćina. Folklorne igre i tradicionalna muzika preplavljuju vazduh, pozivajući sve da se prepuste ritmu i veselju. Ove godine, na gradskom vašaru dominira  kaločanski šareni vez. Prepoznatljiv po svojoj izuzetnoj lepoti i bogatstvu. Ove godine, Subotičanke su posebno ponosne na svoje radove koji oslikavaju ovu tradiciju, donoseći dašak prošlih vremena u savremeno doba.Iako, grad kulture i bogate gastronomske ponude, ovogodišnjim vašarom dominiraju mađarski etno motivi.

Ako se osetite izgubljeni među šarenim rukotvorinama, pratite miris sveže vune i predivnih ćilima Julijane Ikotić iz Subotice. Ovi ćilimi odišu dušom južne Srbije, sa tradicionalnim motivima koji pričaju priču o vekovima stare kulturološke riznice. Svaki ćilim je više od komada tkanine – to je most ka prošlim vremenima.Julijana objašnjava da je donela razboj na vašar kako bi na licu meta pokazala kako se izrađuju ćilimi i krpare.

Nije Interetno festival samo o rukotvorinama i muzici, već odiše bogatom gastronomskom ponudom i umetničkim izrazima. Svilene bombone, unikatan nakit, slike koje pričaju priče, sve je tu da zadovolji različite ukuse i estetike.Kao i svaki vašar u našem gradu neisotavna ponuda je –kurtoš kolač. Umešni poslastičari svake godine dodaju nove ukuse kako bi privukli što više dece.

22. Interetno festival je pravo putovanje kroz vreme, spoj prošlih i sadašnjih vrednosti, mesto gde se tradicija i inovacija susreću i plešu zajedno pod letnjim nebom.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %