Žene su suvlasnice nekretnina
Feminizam

11 parova su suvlasnici nekretnina

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Mladi parovi su suvlasnici nekretnina i vraćaju se na selo. Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, gospođa Stanislava Malić-Gostović, potpisala ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu. Ova inicijativa ima za cilj podršku bračnim parovima i unapređenje imovinskog stanja žena, a rezultati su veoma ohrabrujući!

Ove godine nekretnine su kupljene u opštinama Bač, Kikinda, Kovin, Srbobran, Bačka Palanka, kao i u gradovima Sombor i Subotica. Ovo je deo konkursa za kupovinu kuća koji se sprovodi kao mera podrške Pokrajinske vlade. Cilj je uticati na imovinsko stanje žena i unaprediti njihov ekonomski položaj.

Statistika o vlasništvu nad nekretninama pokazuje se kao jedan od najboljih pokazatelja u domenu ekonomije. Brojke govore da žene u AP Vojvodini poseduju nekretnine u 14% slučajeva. Suvlasnice u 12% slučajeva. Ipak, žene koje nemaju vlasništvo nad stanom ili kućom teže ostvaruju ekonomsku nezavisnost.

Posebno zabrinjava činjenica da se u selima i dalje oseća svest da žene nisu deo roditeljskog doma. Zbog toga, se same odriču svojeg prava na deo poseda ili nasleđivanje u korist braće i sinova. Vlasništvo nad nepokretnostima je važan preduslov da postanu samostalnije. Kao i da podignu kredit i pokrenu sopstveni posao.

Zavod za ravnopravnost polova aktivno radi na osnaživanju žena i ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama. Kroz podsticajne programe i konkurse, u periodu od 2015. do 2023. godine, 338 žena postalo je suvlasnica kuće na selu u Vojvodini. Pokrajinska vlada je za ovaj program izdvojila ukupno 341 milion dinara iz budžeta. Ova podrška ženama i njihovim partnerskim inicijativama donosi nove mogućnosti i unapređuje celokupnu zajednicu.

Uzbuđenje i optimizam obuzimaju ovaj projekat, a nadamo se da će se nastaviti ovim putem kako bismo videli još više žena kako postaju vlasnice svojih domova i ostvaruju svoje snove.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %