Ekologija

Evropska zelena nedelja-nulto zagađenje

0 0
Read Time:7 Minute, 0 Second

Evropska zelena nedelja 2021 (EU Green Week) posvećena je „ambiciji nultog zagađenja”. U okviru zelene nedelje biće reči i o klimatskim inicijativama. Kao i inicijative u oblastima energetike, industrije, mobilnosti, poljoprivrede, zdravlja i biodiverziteta. U Srbiji, Evropska zelena nedelja 2021. biće obeležena nizom događaja koji će održavati u više gradova do 5. juna.

Zagađenje utiče na sve ‒ na vazduh koji udišemo, na vodu koju pijemo, kao i na zemlju na kojoj uzgajamo hranu. Ono je i najveći ekološki uzrok višestrukih mentalnih i fizičkih bolesti i prevremenih smrti. Zagađenje je jedan od glavnih razloga za gubitak biodiverziteta i istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta.

Nulto zagađenje tema zelene nedelje

Međutim, to se može sprečiti. Akcioni plan EU ka ambiciji nultog zagađenja ključna je akcija Evropskog zelenog dogovora za 2021. Pomoći će stvaranju okruženja bez toksičnih otrova širom EU boljim praćenjem i izveštavanjem. Kao i sprečavanjem i uklanjanjem zagađenja vazduha, vode, zemljišta i potrošačkih proizvoda.

Takođe će podržati oporavak nakon pandemije kovida 19 pomažući u obnovi održivije ekonomije EU. Na taj način stvoriće se nove mogućnosti za zaposlenje i smanjujući socijalne nejednakosti.

Vlada Republike Srbije, zajedno sa Evropskom unijom, radi na usklađivanju zakonodavstva i kreiranju okvira za održivu i efikasnu upotrebu prirodnih resursa. Kao i : smanjenju ugljen-dioksida, otklanjanju štetnih i rasipničkih vidova ponašanja i zaštiti životne sredine za sadašnje i buduće generacije. Srbija uz podršku EU radi na unapređenju kvaliteta života građana. Srbija donosi zakone i politike u skladu sa očuvanjem vazduha, vode i zemljišta.

EU donirala Srbiji 8 milijardi evra

EU podržava Srbiju da postigne svoje ciljeve u oblasti životne sredine i da ih podigne na nivo standarda EU. U proteklih 12 godina, Srbija je samo iz budžeta EU primila preko osam milijardi evra. Tu spada i preko četiri milijarde evra bespovratne pomoći. Tako da je EU čini daleko najvećim donatorom u Srbiji. EU je do sada uložila preko 400 miliona evra u sektor zaštite životne sredine u Srbiji. Zelena nedelja u Srbiji se realizuje na nekoliko lokacija.

„Zelena tranzicija za naš kontinent može biti u potpunosti efikasna samo ako svi preduzmemo brze i usaglašene akcije. Drago mi je što Srbija i EU dele ovaj zajednički cilj. Radujem se bliskom radu na pružanju podrške Srbiji u ovom pogledu”, poručio je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

EU nastoji da podrži Srbiju što je više moguće, uključujući je u Zeleni dogovor.To je ključni element za ekonomski oporavak i rast. Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije i Zelena agenda za Zapadni Balkan, usvojeni u Sofiji, važni su elementi za jačanje ionako jake saradnje između EU i Srbije.

Zelena nedelja u Srbiji

Zelena nedelja počinje 28. maja u Centru za zaštitu prirode Vojvodine u Novom Sadu. Publika će biti u prilici da vidi izbor relevantnih francuskih kratkih filmova, titlovanih u Srbiji.

– Od 5. juna, izložba će biti postavljena na Obilićevom vencu u Beogradu

Digitalna verzija izložbe je takođe dostupna, na srpskom i francuskom: http://karavanzaklimu.rs/digital/sr

Karavan za klimu 3.0 je putujući projekat koji ide svuda po Srbiji. Pogledajte kada će projekat biti u poseti blizu vas: http://karavanzaklimu.rs/kalendar/

Akcija čišćenja Petrovaradinske tvrđave i njenog podzemlja

Članovi Erazmus mreže studenata iz Novog Sada, u saradnji sa udruženjem UGRIP, organizovaće akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave i njenih podzemnih tunela, kako bi uklonili nagomilano smeće na području ovog kulturno-istorijskog spomenika. Pored čišćenja, cilj ovog događaja je i da podigne svest, pre svega kod mladih ljudi, o zagađenju i zaštiti životne sredine, kao i o značaju očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa.

Ovaj događaj ističe višestruke veze između kvaliteta naše životne sredine i zdravlja i blagostanja Evropljana. U Evropi je i dalje značajan procenat bolesti izazvan zagađenjem životne sredine koja je rezultat ljudske aktivnosti.

Prijavite se ovde: https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021

Online sesija, na kojoj se okupljaju različite zainteresovane strane, posvećene zagađenju vazduha usled sagorevanja i dekarbonizacije uglja na zapadnom Balkanu, a organizovana u saradnji sa Evropskom agencijom za životnu sredinu, Zajedničkim istraživačkim centrom i Generalnim direktoratom za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Kvalitet vazduha je jedna od glavnih briga za zdravlje i životnu sredinu na zapadnom Balkanu. Proces pristupanja ovih zemalja nameće, između ostalog, približavanje pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena. Ovo je glavni izazov i istovremeno prilika da se poboljša ne samo ozbiljna situacija zagađenja na zapadnom Balkanu, već i da se susednim državama članicama EU pomogne da postignu svoje ciljeve u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha. S tim u vezi, ambiciozni ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan (9 milijardi evra) povezan sa Zelenom agendom za zapadni Balkan mogao bi biti ključni instrument za održivi razvoj ovog regiona. Fokus sesije biće zagađenje vazduha sagorevanjem uglja i politike koje su – ili bi mogle biti – planirane ili sprovedene za dekarbonizaciju regiona radi boljeg kvaliteta vazduha i zdravijeg života.

Registrujte se ovde: https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021

Svetski dan bicikla u okviru zelene nedelje

Na lokaciji ispod Brankovog mosta kod biciklističkog lifta, u četvrtak, 3. juna od 16 do 18 časova. Predstavnici udruženja Ulice za bicikliste, Ujedinjenih nacija u Srbiji, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ambasade Kraljevine Holandije obeležiće Svetski dan bicikla. Svi oni koji se biciklom vraćaju sa posla, iz škole, sa fakulteta a i oni koji se rekreiraju dobiće besplatan laki servis za bicikle. Dok čekaju da im se dopumpaju gume ili dotegnu kočnice, moći će da se počaste holandskim palačinkama i dobiju priručnik “Beograd na pedale”. Zamenite automobile ili javni prevoz biciklom. Promocija zdravijeg i ekološki prihvatljivijeg vida prevoza, kao i podizanje svesti šire javnosti o bezbednosti dvotočkaša ciljevi su ovog događaja.

Kvalitet vazduha je jedan od najvećih zdravstvenih i problema životne sredine na Zapadnog Balkanu. U tom smislu, ambiciozni Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (9 milijardi evra) koji je u vezi sa  Zelenom agendom za Zapadni Balkan, mogao bi da bude ključni instrument za održivi razvoj u regionu.

Fokus ove sesije će biti na vazdušnom zagađenju izazvanom sagorevanjem uglja i na politikama koje su, ili bi mogle da budu, planirane ili sprovedene u cilju dekarbonizacije regiona sa ciljem boljeg kvaliteta vazduha i zdravijeg života

Niš ‒ Otvaranje izložbe „Nišava – održiva budućnost reke”

Izložba „Nišava – održiva budućnost reke” ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša već i čitavog Crnomorskog sliva kuda Nišava otiče. Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Nišava utiče na život Niša i Nišlija. Poslednji segment izložbe odnosi se na budućnost reke, te ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Ovim se ujedno najavljuje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo.

Srbija će, 4. juna, u Botaničkoj bašti u Beogradu, proslaviti Evropski dan „Natura 2000” prezentacijama nedavnih dešavanja i rezultata projekta „Natura 2000”, koji u Srbiji finansira EU.

Događaj će promovisati:

  • primenu Direktive o pticama i staništima u Republici Srbiji;
  • identifikaciju mreže „Natura 2000” u Republici Srbiji, projekat „Natura 2000”;
  • upravljanje podacima o biodiverzitetu, aktivnosti na terenu i mobilnu aplikaciju „Terenska”;
  • premijeru filma o projektu „Natura 2000”;
  • prezentaciju ažurirane nacionalne veb-stranice „Natura 2000”;
  • najbolje fotografije sa foto-konkursa „Natura 2000”.
  • jun, Novi Sad – Edukativna biciklistička tura povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

EU info kutak, u saradnji sa udruženjem „Eko kurir”, organizovaće edukativnu biciklističku turu radi obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Ova biciklistička tura će, pored promocije transporta bez zagađenja i zdravih stilova života, uključiti i predavanje na plavnom području Šodroš‒Dunavac o značaju očuvanja prirodnih staništa i biljnim i životinjskim vrstama koje žive u neposrednoj blizini grada, koje će održati profesor biologije i ekologije. Vožnja će se odvijati duž evropskog biciklističkog koridora EuroVelo6.

  • Partnerski događaji Evropske zelene nedelje

Pored ovih, postoji preko 15 zvaničnih partnerskih događaja Evropske zelene nedelje širom Srbije. Od Srbobrana do Novog Pazara i od Temerina do Zrenjanina – lokalne organizacije, opštine i zajednice slave i učestvuju. Posetite događaje ili se pridružite nekoj od aktivnosti:

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %