Aveti miljenici posetilaca
Ekologija

Aveti postali miljenici posetilaca

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Aveti su novi stanovnici Zoološkog vrta na Paliću. Reč je o polumajmunima  Galago senegalensis i smešteni su u Ekocentru.

Ovi mali primati  fascinantni su zbog svojih skokova od sedam metara i sposobnošću da vide u mraku. Ali da li ste znali da su aveti takođe predmet mitoloških priča koje su ih dovele u vezu sa svetom nadrealnog?

Prema verovanjima afričkih naroda, polumajmuni su zapravo duhovi koji su se vratili da bi posetili svoje porodice. Iako ova verovanja nemaju naučnu osnovu, lako je razumljivo zašto ovi primate su deo sveta punog mistike i tajni.

Kao prvo,  njihove velike oči su zaista impresivne. Mogu videti u mraku i detektovati pokrete plena, čak iako su duboko skriveni u šumi.Ovi primate koriste svoj vid kako bi se snašli u svetu oko sebe. Kao i način preživljavanja u prirodi.

Aveti imaju natprirodne sposobnosti

Specifični su jer mogu da skoče i do sedam metara u dalj. To ih čini veoma sposobnima da se kreću kroz šumu. Njihova brzina i spretnost su neverovatne, a kada se pomeraju kroz granje, često se može čuti njihov krik i vrištanje.

 S obzirom na to da su noćne životinje, često se čini kao da su svuda oko nas, iako ih ne možemo videti.

Zbog toga baš i ne možemo kriviti ljude koji veruju  da su ovi mali majmuni nešto više od samo životinja?. U svetu u kojem su tajne dobro skrivene u tami, ovi primate mogu biti povezani sa nadrealnim svetom. Punim mistike i tajni.

Inače, reč je o ugroženoj vrsti životinja. Razlog je gubitka staništa i kao i lov.

Pulumajmuni Galago senegalensis su mali primati koji nas fasciniraju svojim jedinstvenim sposobnostima, kao i mitovima  i pričama koje se vežu za njih. Ali još je važnije da ih zaštitimo  od izumiranja. Tako bi aveti  mogli da nastave da žive u ovom predivnom  svetu, koji je preplavljen tajnama i misterijama.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %