pluća planete pogled iz pećine
Ekologija

„Pluća planete“ Zemlje polako „odumiru“

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

„Pluća planete“ Zemlje polako „odumiru“. Za to smo sami krivi. Sa njima nestaje i ostali, za nas neprocenjivo važan, živi svet.

Povodom Dana planete Zemlje, WWF upozorava da godišnje zbog ilegalne seče šuma gubimo teritorije veličine Portugala, što kao direktnu posledicu ima još pogubnije klimatske promene i veći procenat gubitka bioraznolikosti.

Uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou. I svi se odnose na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1.5 stepen i proglašavanja 30% teritorije planete Zemlje za zaštićeno područje, podaci pokazuju upravo suprotno.

Svesni ubrzanih klimatskih promena i gubitka biodiverziteta, što je dokumentovano i u WWF-ovom poslednjem Izveštaju o stanju planete, apelujemo na sve donosioce odluka, korporacije i građane da prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmere se na održive izvore energije. 

Sačuvajmo pluća planete

Dan planete Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume – pluća svih nas. Zahvaljujući kojima dišemo i dalje imamo priliku da uživamo. Kao i da se borimo za zdravu planetu. Nikako ne smemo da zaboravimo i druge resurse. Njih uzimamo zdravo za gotovo poput vode i vazduha. O njima WWF Adria itekako brine kroz brojne regionalne projekte. Moramo da promenimo svoj odnos s prirodom – ali treba da sarađujemo.“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF Adrije di dodaje:

Korišćenje obnovljivih izvora energije umesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva. U ogromnoj meri može da pomogne očuvanju prirodnih resursa. Ako nema njih nema ni ukupnog živog sveta, a na kraju ni nas“, dodaje Kalauz.

Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i životne sredine malo niže na skali naših prioriteta. Međutim, treba da budemo svesni da nestanak prirode i živog sveta koji je čini je direktno povezan sa poremećajima u svetskoj privredi. Kao i pretnjom po opstanak svih nas.

WWF Adria vas poziva da posvetite malo vremena očuvanju životne sredine. Kako na lokalnom tako i na na globalnom nivou, našeg jedinog doma.

Održivi razvoj, održivo poslovanje i održiva planeta u svakom smislu tih reči je ono što će nam pomoći da se vratimo životu u skladu sa prirodom. Kao i opstanku postojećih biljnih, životinjskih, pa i ljudske vrste!

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %