Ekologija

Trešnjin cvet u Japanu cveta ranije

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Trešnjin cvet, koji u Japanu najavljuje proleće procvetao je ranije. Ove godine, trešnjin cvet u Kjotu procvetao je 26. marta, što je do sada najraniji datum cvetanja.Ranijih godina,  tkom aprila počela da cveta Japanska trešnja, cvetno drvo koje nam dolazi iz Japana, Koreje i Kine.

U svetu je poznata i po nazivima kao što su Azijska ili Orijentalna trešnja. U Japanu je zovu sakura.Hanami (花見?) je japanski tradicionalni običaj posmatranja i uživanja u lepoti cveća. To je najčešće cveće japanske trešnje sakura ili pak japanske kajsije ume, piše na portalu https://stevan41a.weebly.com/o-prazniku.html. Sakura procveta prvo na ostrvu Kjušu (krajem marta), dalje se prostirući ka Honšu, da bi krajem maja ulepšala i krajeve Hokaida.
Tradicija hanamija je započeta još u Nara periodu (710–794) kada se poštovao cvet japanske kajsije – ume. Međutim, tokom Hejan perioda (794–1185) sve više se pridaje važnosti japanskoj trešnji, čime hanami postaje sinonim za sakuru. Od tada će se u tanka i hajku pesmama pod cvetom misliti na trešnju. Hanami takođe ima i setnu notu, metaforičko značenje prolaznosti stvari koje se u japanskoj književnosti naziva mono no avare i vuče korene iz budizma.

U Kjotu se prati kako cveta japanska trešnja

Stanovnici Kjota beleže podatke o datumu cvetanja i tako imaju uvid da li klimatske primene utiču na vreme cvetanja.Prema analitičkim podacima trešnjin cvet cveta 9 dana ranije u odnosu na početak dvadesetog veka.

Prikaz datuma punog cvetanja trešnjinog cveta u Kjotu u poslednjih 1200 godina. Vidljiv je trend ranijeg cvetanja počevši od 20. veka. Izvor: datagraver.com/

Prikaz cvetanja trešnjinog cveta u Kjotu.

Pupoljci trešnjinog cveta formiraju se još tokom leta prethodne godine. Na  vreme cvetanja utiču različiti faktori, među kojima je najznačajnija temperatura koja vlada tokom zime i ranog proleća. Japanska Meteorološka Agencija razvila je metodu pomoću koje svake godine predviđa datume prvog dana cvetanja i punog cvetanja na više lokacija duž Japana. Na Okinavi cvetanje obično počinje u januaru, a do Kjota i Tokija stiže krajem marta ili početkom aprila.

Širom nacije se ova predviđanja prate preko medija. Kada trešnjin cvet procveta, običaj je da se meštani sa porodicom i  prijateljima okupljaju i uživaju u hrani i piću.

foto:https://stevan41a.weebly.com/o-prazniku.html

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %