Visoka cena jeftine vode otkriva surovu stvarnost.
Ekologija

Stanje ptica saznaće se nakon popisa

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) je u toku. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS)  do 31. januara 2023. godine realizuje popis. Pozivamo zainteresovane građane da uzmu učešće u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine!

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje. Da zabeležimo stanje u kojima se nalaze. Kao i brojnost ptica na njima“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje:

 „Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija. Zatim,  tokova svih većih reka u Srbiji. Na taj način moćićemo da održimo  kontinuitet i upoređujemo podatke“.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja. Kao i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode. Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i druge ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Svako može biti popisivač ptica

„Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva. Kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost“, napominje Marko Šćiban.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica. Posebno  lovnih vrsta na međunarodnom nivou. Kao  i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti. Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 13. do 16. Januara. Tokom celog perioda dokumentovaćemo i institucijama prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Foto: Filip Jeremić

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %