Trinaest bizona uginulo.
Ekologija

Trinaest bizona je uginulo u Montani

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Trinaest bizona je uginulo ili je eutanazirano zbog teških povreda pošto je u stado udario kamion. Incident se dogodio na loše osvetljenom putu u Montani. A sve nedaleko od Nacionalnog parka Jelouston, u SAD, saopštile su vlasti.

Policija je saopštila da nisu povredjeni vozač kamiona i putnici druga dva vozila koja su učestvovala u tom udesu.

Bizoni se zimi u toj oblasti često okupljaju na putevima. Pošto im je lakše da tuda idu kada je sneg dubok.

Teško ih je uočiti noću jer su tamno smeđi. Posebno su teško uočljivi jer njihove oči ne odbijaju svetlost. Poput recimo očiju kod jelena i nekih drugih krupnih životinja.

Sa druge strane, iako ovaj prelepoj životinji stanište nije u Srbiji, od nedavno se nalazi na Fruškoj gori.

Jedinke evropskog bizona na Fruškoj gori

Od nedavno na Fruškoj gori živi pet jedinki evropskog bizona. Životinje su  u Nacionalni park stigli iz Poljske kao donacija profesora Srđana Dimitrijevića. Bizoni su nabavljeni uz podršku poljske ambasade i u saradnji sa španskim Centrom za očuvanje evropskog bizona.

Reč je o jednom mužjaku i četiri ženke koji već žive u svom novom domu na Fruškoj gori u karantinskom delu koji je bio unapred pripremljen za njihovo puštanje i adaptaciju, a u NP „Fruška gora” kažu da je to zaista veliki događaj za celu Srbiju.

„Pre pet godina osetili smo nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi i bili smo na stotinak metara od njih. Bili smo fascinirani veličanstvenošću tih životinja, ali i njihovim značajem za eko sisteme i time kolika su turistička atrakcija za posetioce. Izborili smo se da ih imamo i u našoj zemlji”, rekao je direktor NP „Fruška gora” Rade Krunić, prtenosi Tanjug.

Inače, u Evropi postoji 47 krda slobodnih bizona od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije sa oko hiljadu jedinki.

Izvor:zelena srbija/politika

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %