Ekologija

Svetski dan zaštite životne sredine

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Vlada Srbije i Ministarstvo životne sredine jasno su odredili prioritete u zaštiti životne sredine. To podrazumeva posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Time će se značajno unaprediti stanje u ovoj oblasti, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je na Kalemegdanu otvorila manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Prisutnima su se obratili i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, v.d. stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Anas Karman i drugi.

Ministarka Vujović je naglasila da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost. To je i strateški put Srbije pridruživanje EU.

„Otvaranjem Klastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdili smo našu rešenost za usklađivanjem sa svim standardima EU. Prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha. Zatim, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Kao i na borbu protiv klimatskih promena. Samo povećanje budžeta našeg Ministarstva za blizu 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet. Kao i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku naše zemlje“, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti. Među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom. To će se, dodala je, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

Lokalne samouprave imaju svest o životnoj sredini

„Veliki odziv lokalnih samouprava na naše javne konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovima i domaćinstvima. Zatim, pošumljavanje i zaštitu zemljišta, govori u prilog tome da svest o zaštiti okoline i kvalitetu vazduha na lokalnom nivou značajno raste. Odlučni na svim nivoima da radimo na poboljšanju životne sredine“, rekla je Vujović.

Ministarka je navela da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700 deponija. Ona je dodala da država sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima. Kao i da će u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno biti stavljena tačka.

„Sve ove aktivnosti su potvrda da Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti životne sredine. Izuzetno važno da radimo i na podizanju svesti građana da samo udruženim snagama možemo da osiguramo čistiju budućnost“, rekla je  Vujović.

Obraćajući se prisutnima, Vujović je čestitala Dan zaštite životne sredine i zahvalila EU partnerima na finansijskoj, stručnoj i operativnoj podršci koju pružaju Srbiji. Uputila je i poziv građanima da čuvaju životnu sredinu.

Obeležavanje Evropske zelene nedelje u Srbiji otpočelo je implementacijom Projekta odvajanja otpada u domaćinstvima u četiri regiona. Tačnije, 17 gradova i opština, s ciljem povećanja stope reciklaže. Mafestacija u Beogradu, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ujedno je i završni događaj u okviru ovogodišnje Evropske zelene nedelje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %