Ekologija

Džinovska kornjača sa Galaposa

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Albino džinovska kornjača sa Galaposa koja je došla na svet u maju prva je takva kornjača koja je ugledala svetlost dana u zatočeništvu i u divljini.Posetioci zoološkog vrta kod Lozane od sada mogu da se dive kornjači.

„Bogovi su nas blaogoslovili“, izjavio je radosno vlasnik zoo vrta Filip Morel (Philippe). Nisu retke grupe đaka ispred stakla terarijuma u kojem se nalazi kornjača koja može da stane na dlan ruke. Stara je mesec dana, teška oko 50 grama i ima belu kožu i crvene oči.

Džinovske kornjače sa Galapagosa, na latinskom chelonodis nigra, mogu da žive i do 200 godina. Da imaju do 200 kilograma. Nalaze se na spisku ugroženih vrsta Medjunarodne unije za zaštitu prirode. Procenjuje se da na Galapagosu ima oko 23.000 takvih kornjača.

Albinizam, genetska bolest koju karakterišu odsustvo pigmentacije kože i crvene oči, kao i mogući gubitak vida i sluha kod životinja, nikada nije primećen kod džinovske kornjače sa Galapagosa ni u zatočeništvu ni u divljini. One obično imaju kožu i oklop tamne boje.

Ova kornjačica je snimljena 3 juna u tropikarijumu u Švajcarskoj. Izlegla se 1. maja. Iza nje je mama, divovska kornjača sa Galapagosa. Ni u zoološkom vrtu, a ni u prirodi – nikada niko nije video takvu albino kornjaču

izvor: zelena srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %