Ekologija

Zaštićena područja ne smeju biti mrtvo slovo na papiru

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Zaštićena područja i njihovo finansiranje u regionu ostaje izazov. To je zaključak Međunarodne konferencije Parkova Dinarida. Konferencija, koju su organizvali Parkovi Dinarida i WWF, Svetska organizacija za zaštitu prirode, izrodila je i zajedničku deklaraciju organizacija civilnog društva. Reč je o sprovođenju Zelene agende u regionu Zapadnog Balkana. Deklaracija je upućena Evropskoj komisiji. U njoj se od EU i vlada traži da osiguraju uključivo, transparentno i smisleno učešće civilnog sektora u planovima i projektima Zelene agende.

Podolsko goveče je postalo najznačajnija rasa za održavanje zaštićenih travnih staništa i revitalizaciju močvarnih staništa. Foto: JP „Palić Ludoš“

Apelujemo na Evropsku komisiju da ne izostavi ključne učesnike procesa . Oni mogu osigurati da zaštićena područja ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru“, istakla je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Neophodna saradnja

Istovremeno je održana i Regionalna konferencija organizacija civilnog društva. Svi učesnici su naglasili da je neophodna saradnja između njih i upravljača zaštićenih područja.

„Ova je konferencija potvrdila da je regionalna mreža Parkovi Dinarida dobra platforma za povezivanje svih parkova u regionu. Koji tako dele dobre primere i planiraju zajedničke projekte. Upravljači su istakli da žele da budu aktivnije uključeni u procese zelene tranzicije Zapadnog Balkana “, rekao je Zoran Mrdak, predsednik Parkova Dinarida.

Konferencija je završila panelom posvećenim ulozi žena u očuvanju prirode. Na panelu su predstavnice civilnog sektora, upravljača i političarke govorile o izazovima i iskustvima u svom radu. Panel se može pogledati na facebook stranici WWF Adrije. U njemu su učestvovale Sanela Klarić, zastupnica u parlamentu BiH, Ivana Vasić iz Vojvodinašuma. Zatim, Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva i Ana Čolović Lesoska iz makedonske Ekosvesti, predstavnica WWF Adrije u Severnoj Makedoniji.

Konferencija je okupila 150 učesnika, među kojima su predstavnici iz 70 zaštićenih područja i oko 50 organizacija civilnog društva. Iz Albanije, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i predstavnike resornih ministarstava i institucija.

Skup je održan u okviru projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude. Projekat WWF Adria sprovodi u regionu Zapadnog Balkana od 2015. godine uz podršku Švedske razvojne agencije (Sida).

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %