Pon. okt 3rd, 2022

Subotica beleži povratak stranih turista i povećan broj noćenja. Na sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće u Subotici bilo je reči o aktuelnostima u pogledu turizma. Zatim, predstojećim projektima, te o pitanju smeštajnih kapaciteta i porasta broja stranih turista u ovaj grad.

Sastanku su prisustvali pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktorka TOS Marija Labović. Kao i saradnici iz gradske uprave i Turističke organizacije Subotice. Zatim, članica veća za sport, Nataša Aleksić, član veća za oblast privrede, Srđan Samardžić, i direktor TOGS, Aleksandar Medaković. Direktorica TOS-a, Marija Labović je rekla da je glavni cilj današnje posete priprema za novu turističku sezonu. Kako bi se što bolje postigli ciljeva i rezultata.

,,Subotica se iz godine u godinu sve više penje na lestivici uspeha kao turistička destinacija u Srbiji. Važno je što je prošle godine, kada je ukupan promet od turizma bio oko 30 odsto manji u odnosu na rekordnu 2019. godinu, Subotica uspela da zabeleži veći promet i postigne svoj rekord. To pokazuje koliko je interesantna, primamljiva i kvalitetna turistička destinacija, kako za domaće, tako i za strane turiste“, rekla je Labović.

Palić je atraktivna turistička destinacija

Pored toga, Turistička organizacija Grada Subotica aktivno promoviše od 2010. godine, kada je i osnovana od strane Grada, turističku ponudu lokaliteta. Uspostavila je imidž grada i jezera Palić kao atraktivne turističke destinacije. TOGS je veoma aktivan, te su se Ivanišević i Labovićeva upoznali sa načinom informisanja i propagiranjem turizma u gradu. Fokus je stavljen na turizam kao na jednu od vodećih privrednih grana, a u skladu sa strategijom razvoja grada Subotice. Razvijajući turističku svest svih relevantnih činilaca turističke privrede putem brojnih konsultantskih sekcija, info-pultova i drugo.

U TOGS -u ističu da je neophodno i stoga i u planu da se izradi strategija razvoja turizma Subotice i Palića. S obzirom da Palić već ima master plan, kao jedan od strateških dokumenata.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, istakao je da je sastanak upriličen zbog važnosti turizma za Suboticu. Postoje ozbiljni projekti, očekivanja, a postoji i potreba da se Grad pripremi za predstojeću turističku sezonu.

,,Imamo razloga za optimizam, jer je 2021. godina uz uslove pandemijske krize bila rekordna za turistički promet na teritoriji Subotice. Po mnogim parametrima, poput rekordne 72.000 poseta i oko 180.000 noćenja. Prezadovoljni smo pažnjom koju sva tri nivoa vlasti poklanjaju turističkoj oblasti Subotica i Palić. Palić je s pravom u centru pažnje s obzirom da je u prvoj kategoriji kao turistička destinacija u Srbiji“, rekao je Bakić.

Ivanišević: Subotica sa Palićem nadaleko je poznata po svojoj izvrsnosti

Pokrajinski sekretar dr Ivanišević se nadovezao, rekavši da je Subotica sa Palićem nadaleko poznata po svojoj izvrsnosti.

,,Grad Subotica beleži, na svim poljima, izrazit napredak. U prethodnoj godini, Pokrajinski sekretarijat je uložio u Suboticu preko 50 miliona, koji su usmereni ka onima koji se bave privredom i turizmom. To ćemo nastaviti i u 2022. godini. Svaki dinar uložen u bilo koji kapacitet, pre svega, zapošljava ljude, a drugo podiže broj noćenja i kvalitet kojim se Subotica diči“, rekao je Ivanišević.

Dodao je da se posebno ponosi podatkom da je Pokrajinski sekretarijat svojim sredstvima sačuvao preko 4.000 radnih mesta. Kao i da je otvoreno preko 500 novih radnih mesta na teritoriji AP Vojvodine.

Ivanišević je najavio da će Sekretarijat u toku godine finansijski podržati turističke organizacije kako bi izradile plansku dokumentaciju. Kao i zajedničko učešće Grada Subotice i drugih loklanih samouprava na manifestaciji ,,Dani Vojvodine“. Ivanišević je najavio i predstojeće održavanje ove manifestacije u Trebinju i Ljubljani. Tamo bi trebalo da se zajednički predstave svi lokalni turistički potencijali Vojvodine.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.