Ekologija

Klimatske promene u fokusu Nemačke vlade

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Klimatske promene su u fokusu Nemačke vlade. Za borbu protiv klimatskih promena i modernizaciju zemlje Nemačka vlada izdvojila je 60 milijardi evra.

Vlada novog kancelara Olafa Šolca (Scholz) odobrila je ubrizgavanje dodatnih sredstava u „fond za klimu i transformaciju“, navodi se na portalu Zelena Srbija.

Fond će biti korišćen za finansiranje projekata sa ciljem borbe protiv klimatskih promena. Kao i unapređenja Nemačke infrastrukture.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da 60 milijardi evra za buduće investicije predstavlja „podsticaj za ekonomiju“. Nemačka, kao i ekonomija sveta, se još oporavlja od pandemije korona virusa.

Lindner je kazao je da ove godine neće biti novog zaduživanja. Ono će biti na nivou od 240,2 milijarde evra, na osnovu plana prethodne vlade.

Pametni gradovi i klimatske promene.

Njegova protržišna Slobodna demokratska partija, najslabija u tročlanoj vladajućoj koaliciji, odbacila je mogućnost povećanja poreza i insistira na poštovanju pravila koja ograničavaju nova zaduživanja.

Vladajuća koalicija ima ambiciozne planove da poveća upotrebu obnovljive energije. Kao i da investira u modernizaciju digitalne i druge infrastrukture u zemlji.

Šta podrazumevaju klimatske promene?

Dokazano je da se globalno zagrevanje ne događa samo od sebe i da je posledica antropogenog uticaja. U ovom trenutku prosečna temperatura na Zemlji je za 0.8 stepeni viša nego pre industrijske revolucije, odnosno pre nego što su ljudi masovono počeli da troše fosilna goriva i gomilaju ugljen-dioksid u atmosferi.

Ugljen-dioksid (CO2), gas koji se oslobađa sagorevanjem uglja, nafte, naftinih derivata i gasa, najznačajnije utiče na globalno zagrevanje. Oko 25 milijardi tona ugljen-dioksida ispusti se u atmosferu svakoga dana, 800 tona svake sekunde!

Ovakav trend emisije ugljen-dioksida mogao bi da poveća prosečnu Zemljinu temperaturu za 1,4 – 6,4 °C do kraja ovog veka.

Veruje se da povećanje temperature već iznad 2 °C dovelo do opasne promene klime i razornog uticaja na biljne i životinjske zajednice.

izvor: Zelena Srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %