Uto. avg 9th, 2022

Projektom „Flora i fauna Grada Pančeva“ predviđen jei izlet kroz Gradsku šumu. U prepodnevnim časovima organizovan je izlet, 23. septembra 2021. godine. Vodič Branislav Rovčanin prisutnim zaljubljenicima u prirodu je pokazivao šta je to što Gradsku šumu čini specifičnom i važnom.

Gradska šuma u Pančevu, na drugoj obali Tamiša, prava je divljina i prirodna oaza koja je do sada bila poznata samo retkim zaljubljenicima u prirodu.

Na površini od oko 300 hektara nalazi se raznovrsni biljni i životinjski svet. Starosedeoci Gradske šume su crna roda, siva čaplja, divlja svinja, fazan i srna, a povremeno navrate lisica i orao belorepan.

Crna roda spada među najugroženije ptice u Evropi i u Srbiji je strogo zaštićena vrsta. Nije poznato koliko crnih roda živi u Gradskoj šumi, ali je jedno od retkih mesta gde ih ima. Na području Pančeva živi 176 vrsta ptica što je više nego na području Beograda.

Članovi PEK “Soko” pre dve godine obeležili su oko 4 km pešačke obrazovne staze “Stari Tamiš” kako bi zainteresovanima kroz rekreativnu i zanimljivu šetnju omogućili upoznavanje sa svetom prirode koji nas okružuje, i posebno sa rekom Tamiš.

Projekat „Flora i fauna Grada Pančeva“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.