Flora i fauna Grada Pančeva

Crvenolisna bukva u Omoljici – jedan od spomenika prirode na teritoriji Pančeva

0 1
Read Time:2 Minute, 58 Second

Crvenolisna bukva u parku Omoljica je jedan od spomenika prirode u Pančevu. U pitanju je veoma retka vrsta bukve, koja ne raste u našim krajevima. Jedina je na teritoriji Pančeva i proglašena je za spomenik prirode treće kategorije od lokalnog značaja.

Veoma smo ponosni što ova bukva se nalazi u Omoljici. Naša omladina odnosno mlađa populacija, deca, znaju poreklo ove bukve i njenu istoriju. Nastavnici i učitelji često decu izvode u  park kad vreme dozvoljava. Škola je škola pored parka i koriste priliku da ih nauče nešto više o ovom stablu, kaže Marijana Gligorić Ilić iz JKP “Omoljica”.

Marijana Gligorić Ilić iz JKP “Omoljica”.

Deca se upoznaju sa bukvom

O stablu brine JKP “Zelenilo” iz Pančeva koje svake godine procenjuje u kakvom je stanju deblo. Odnosno da li je potrebno orezivanje, ili koji vrsta tretmana kako bi drvo što bolje bilo očuvano.

Deca iz Omoljice rado se igraju ispod krošnji ovog drveta, učitelji u osnovnoj školi predaju đacima o poreklu drveta.Meštani su veoma ponosni na to da ovakvo drvo postoji samo kod njih i skoro nigde više u Vojvodini.

Ženja Marinković iz JKP „Zelenilo“ Pančevo kaže da je crvenolisna bukva veoma retka u našim krajevima.

Ženja Marinković iz JKP „Zelenilo“ Pančevo

“Bukva sama po sebi nije vrsta drveta koja se od prirode javlja u našem ravničarskom okruženju. Zbog toga je i ova bukva vrlo interesantna i posebna. Bukva ima više od 120 godina starosti. Ona može da doživi više stotina godina, ali naravno u zavisnosti od okruženja. Odnosno da li je ono prirodno, kao što je ovde slučaj ili se nalazi u nekom više gradskom ambijentu gde su uslovi toplote znatno veći. Bukva je ovde sačuvana zahvaljujući velikoj parkovskoj površini i ona se nalazi na osami, kao soliterno stablo. Inače, visine je oko 25 metara. Otprilike tolike je i širine. Ima plod bukvicu i deca je izuzetno vole. Mi kao upravljači svake godine donosimo Godišnji plan upravljanja po kome nju štitimo, orezujemo, prskamo ukoliko je potrebno, a prethodnih godina radili smo i edukaciju upravo sa osnovnom školom koja se nalazi na obodu ovog parka, kaže Ženja Marinković iz JKP “Zelenilo” Pančevo.

Bukva može da živi i 100 godina

U “Zelenilu” kažu da je drvo dobro očuvano jer raste u parku i ima dovoljno prostora da se dalje širi. S obzirom da bukve mogu da dožive duboku starost, od nekoliko stotina godina, nadamo se da će bukva u Omoljici još dugo dugo biti stanovnik tog mesta.

“Svako stablo koje je ovako lepo i u dobro stanju za Grad Pančevo je značajno, tim pre što je ovo spomenik prirode, a u gradu Pančevu ne postoji nijedna crvenolisna bukva na javnoj zelenoj površini. Ova u Omoljici je jedino stablo tog takvog primerka. Ovo stablo je svakako inspiracija i nastavnicima biologije, ali i učiteljima osnovne škole. Ono je prevashodno lokalnog karaktera i s obzirom da se ta deca upravo ovde igraju oni dosta dobro poznaju, kada smo radili edukaciju sa njima i neke bojanke koje su bile posvećene deci njihovog uzrasta vidim da su dosta dobro obavešteni, da poznaju ovaj park i da im se jako dopada. Upravo su oni koji će čuvati to stablo u narednim generacijama, dodala je Marinković.

Svake godine se procenjuje stanje same bukve. Ove godine će se orezivati, kao i svih prethodnih, početkom jeseni.

Grad Pančevo

Projekat „Flora i fauna Grada Pančeva“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %