Uto. avg 9th, 2022

Francuski parlament je usvojio kompromisni zakon o klimi. Zakon treba da dovede do promena u saobraćaju, stanovanju i industriji, dok ga ekološki aktivisti kritikuju.

Ekološki aktvisti navode da novi zakon nije ambiciozan, ondosno da neće ni dovoljno brzo ni u potrebnoj meri smanjiti emisiju ugljenika, piše Zelena Srbija.

Zakon, koji je snažno podržao predsednik Francuske Emanuel Makron, tiče se ključnih pitanja francuske kulture i ekonomije. On se odnosi na uzgoj životinja, istorijske zgrade, i na avionsku i industriju motornih vozila.

Posle višemesečnog natezanja oko nekoliko odredaba, kompromisni predlog zakona usvojila su oba doma parlamenta.

Zakon predvidja mere koje treba da smanje zagadjenje od automobila, postepenim isključivanjem najvećih zagadjivača iz saobraćaja. Zatim pomoć za renoviranje energetski neefikasnih domova i zgrada. Kao i zabranu domaćih letova kraćih od dva i po sata, pod uslovom da na tim linijama postoji železnički saobraćaj.

Aktivisti optužuju Makrona da nije ispunio obećanje. Pomenuti zakon, kako tvrde, ne uvodi ekologiju u svakodnevni život stanovništva.


Protest zbog novog Zakona o klimi

Manja grupa aktivista protestovala je ispred parlamenta zbog usvajanja zakona, a na skupu je rečeno da će „morati da nastave sa neposlušnošću, protestima i podnošenjem tužbi“.

Makron je podržao plan EU, koji je objavljen prošle nedelje. Cilj je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte od najmanje 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. do 2030. godine.

Demonstranti na skupu rekli su da zakon neće dozvoliti Francuskoj da ostvari taj cilj.

izvor: Zelena Srbija

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.