Feminizam

Žetva lavande je obavljena

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Žetva lavande je obajvljena, i sada se radi na proizvodnji. Projekat „Lavangad“, je primer dobre prakse na polju rodne ravnopravnosti u Somboru. U prekograničnom projektu između Srbije i Mađarske učestvovalo je 30 žena.  Među njima je Svetlana Krstić koja je pre dve godine počela da se bavi proizvodnjom lavande. Kao i i eterična ulja pored u Srbiji, našli su svoje kupce u zemljama u region i Evropi.

Prepoznatljiv Vojvođanski kolorit, su  polja boje zlata, koja su obogaćena  ljubičastim cvetom. Sama lavanda svojim izgledom i mirisom nas podseća mistične zemlje, puteve svile. Široko polje mediteranske biljke koji mame svojom lepotom pored Provanse može da se vidi i na severu Bačke. Žetva lavande je obavljena. Svetlana Krstić je jedna od proizvođača lavande koja je pre dve godine  na površini od 10 ari, zasadila 1200 biljaka.

Žetva lavande obavlja se ručno.

Dve godine se bavim lavandom i uključila sam se u IPA projekat. Razlog su lekovita svojstva i ulja koje daje lavanda. Mi nemamo velike površene i žetvu obavljamo ručno sa srpom. Angažujemo radnike, kako bi što pre završili i krenuli na sledeći process destilacije. Proizvodimo eterična ulja i dobijamo hidrolat. Ta eterična ulja se koriste u kozmetici i farmaciji, zbog svoje arome i lekovitosti i lavanda je prijatelj našeg tela”, objašnjava Svetlana Krstić, proizvođač lavande.

Lavanda zaštitnica devojaka

Lekovita svojstva lavande su nadaleko poznata. Lavandom su se od davnina lečili ljudi koji pate od nesanice, od bolesti živaca, oni koji su imali loše varenje, pa čak i srčani bolesnici. Neki su je stavljali u tople kupke, mirisali se eteričnim uljima, pili čajeve od njenog cveta, stavljali u jela kao dodatak hrani…

Jedna od najipričaninijih priča o značaju i istoriji lavande, je ona o verovanju, da devojka koja uz sebe ima cveće ili osušeni buketić lavande, može da bude spokojna.

Da podsetimo, lavanda u Somboru je zasađena u okviru Projekta prekogranične saradnje Interreg „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“, prvi put je procvetala, između ostalih mesta, u baštama i poljima Bačkog Monoštora, Riđice, Stanišića, Svetozar Miletića i Sombora, prenosi zvanični sajt Grada Sombora.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %