Uto. avg 9th, 2022

U okviru 27. Festivala evropskog filma Palić 2020, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, po 13. put „Eco Dox”, program ekoloških dokumentarnih filmova organizuju Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica i Udruženje TERRA’S. Igor Toholj, selektor programa „Eco Dox”, odabrao je osam ostvarenja koja će biti na repertoaru u Art Bioskopu “Aleksandar Lifka”, od 13. do 18. septembra svakog dana u 16 časova.

Ove godine izdvajaju se tri rediteljke. Film „A sad se spušta veče”, Maje Novaković, prikazuje gorko-slatki život dve starice koje žive izolovano u brdima istočne Bosne, a priroda je entitet sa kojim one pričaju, kojeg slušaju i poštuju.

Češka autorka, Greta Stocklassa, režirala je film „Kiruna, potpuno novi svet”, koji predstavlja portret istovremeno i utopijskog i distopijskog grada, ali i beskopromisnu refleksiju današnjeg društva.

Ostvarenje „Kad je paradajz upoznao Vagnera” grčke rediteljke, Marianne Economou, je priča o dvojici nesvakidašnjih Grka koji prkose industrijskoj poljoprivredi uzgajanjem organskog paradajza uz zvuke Vagnerove muzike. Na programu će biti i filmovi „Tritonov vrt”, Dragana Stojmenovića, „66 metara – podizanje nivoa mora” nemačkog reditelja Alexandera Lahla, „Vukovi na granicama” češkog reditelja Martina Pava, nemačko-austrijska produkcija „Sem lepote” reditelja, Erwina Wagenhofera, i „Sada” koji je režirao nemački autor, Jim Rakete.

Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost publike i gostiju. Maske su obavezne, a biće obezbeđena dezinfekciona sredstva za ruke.

Žensko preduzetništvo u doba korone

U skladu sa aktuelnom situacijom oko pandemije korona virusa, ovogodišnja Panel diskusija u okviru 27. Festivala evropskog filma Palić 2020. i Eco Dox programa, koju uz podršku Misije OEBS u Srbiji, organizuju Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica u saradnji sa Udruženjem TERRA’S. Tema je „Žensko preduzetništvo i Kovid 19 – zatvaranje biznisa ili nova šansa“. Organizovaće se na onlajn platformi ZOOM u utorak, 15. septembra 2020. godine od 10 do 11 časova.

Opstaje li žensko preduzetništvo u ovom pandemijskom vremenu, da li je i kako država spremna da ih finansijski podrži, koliko im pomaže njihova intuicija i snalažljivost, da li će neki slučaj biti inspiracija za snimanje filmova, pa i dokumentaraca na temu npr. cirkularne/zelene ekonomije svojstvene ženama, jer je u pitanju briga o životnoj sredini….      

Preduzetnički, ekspertski, novinarski, filmski… pogled daće se iz različitih uglova, a panelisti su:

  • Nenad Novaković, direktor kuće za kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji OCS;
  • Ana Dolovac, Pr proizvodnja kandiranog voća “Dolovac organic i tradicija”;
  • Sonja Vuković, Slap iz Osijeka, Hrvatska;
  • Angelina Bertović, direktorica „Eco Fenix B Team“;
  • Igor Toholj, režiser i selektor dokumentarnog programa.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.