Ekologija

Dugorepi svračak Otkrivena je nova vrsta ptice u Srbiji-

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Dugorepi svračak je nova vrsta ptice u Srbiji. Nova vrsta je otkrivena u okviru ornitoloških istraživanja na krajnjem jugu Srbije. Istraživanja su realizovana kao deo projekta uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije. Istraživanje je podržalo Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, otkrivena je nova vrsta ptice u Srbiji.

Prilikom višednevne ekspedicije sprovedene početkom maja na području opština Bujanovac i Preševo, ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili su novu vrstu ptice za Srbiju – dugorepog svračka (Lanus nubicus), saopštio je Centar za istraživanje biodiverziteta.

“ Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku“, rekao je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.

Dugorepi svračak je redan na Balkanu

Dugorepi svračak naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Selica je koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike. Čitava svetska populacija relativno je malobrojna. Na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Pored dugorepog svračka tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice. Poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška. To ukazuje na ukazuje na visoku ekološku vrednost istraživanog područja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %