Dugorepi svračak Otkrivena je nova vrsta ptice u Srbiji-

Dugorepi svračak je nova vrsta ptice u Srbiji. Nova vrsta je otkrivena u okviru ornitoloških istraživanja na krajnjem jugu Srbije. Istraživanja su realizovana kao deo projekta uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije. Istraživanje je podržalo Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, otkrivena je nova vrsta ptice u Srbiji.

Prilikom višednevne ekspedicije sprovedene početkom maja na području opština Bujanovac i Preševo, ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili su novu vrstu ptice za Srbiju – dugorepog svračka (Lanus nubicus), saopštio je Centar za istraživanje biodiverziteta.

“ Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku“, rekao je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.

Dugorepi svračak je redan na Balkanu

Dugorepi svračak naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Selica je koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike. Čitava svetska populacija relativno je malobrojna. Na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Pored dugorepog svračka tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice. Poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška. To ukazuje na ukazuje na visoku ekološku vrednost istraživanog područja.