Ekologija

Treća beba Eland antilope u ZOO vrt Palić

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Maja je treća beba Eland antilope rođena u 2021. godini u Zoološkom vrtu na Paliću. Rodila se 03. maja i po tome je i dobila ime. Vesela je i radoznala.

Eland antilopa (lat. Taurotragus oryx) – vrsta antilope iz roda Taurotragus.

Živi u savanama i ravnicama u istočnoj i južnoj Africi. Peter Simon Pallas prvi put je opisao vrstu 1766. godine.
Odrasli mužjak prosječno je visok oko 1,6 metara u ramenima, a ženke su oko 20 cm niže. Mužjaci prosječno teže 500-600 kilograma, a ženke 340-445 kilograma. To je druga najveća antilopa u svijetu, poslije vrste Taurotragus derbianus.

Treća prinova Eland antilopa od početka godine.

Uglavnom su biljojedi, hrane se prvenstveno travom i lišćem. Grupiraju se u stada do 500 životinja, ali nisu vezani za teritorij. Preferiraju staništa poput savana, šuma te otvorenih i gorskih travnjaka. Izbjegavaju guste šume. Glasaju se slično lajanju. Komuniciraju i govorom tijela. Korisna je ljudima, zbog hranjivog mlijeka i upotrebljive kože pa se negdje i uzgaja.
Kao i mnogi papkari, mužjaci elanda se bore za dominaciju i za priliku da se pare sa ženkama. Oni se bodu rogovima dok jedan ne odustane i povuče se. Brojnost se smanjuje, ali još uvijek nije ugrožena.

Uglavnom su biljojedi, hrane se prvenstveno travom i lišćem

U Zoovrtu Palić od početka godine Eland Antilope su imale još dve prinove početkom februara.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %