Ekologija

SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“ za edukaciju

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

U SRP „Koviljsko- petrovaradinski rit“ JP “Vojvodinašume“ i WWF zajedničkim snagama su tokom 2020/2021. godine realizovali su Akademiju za prirodu. Zaštićena područja su ugroženoj i nezamenljivoj biološkoj raznovrsnosti. Ona sadrže staništa ključna za opstanak i dobrobit mnogih vrsta. Važno je da zaštićena područja postanu i obrazovni centri, učionice na otvorenom. Na taj način nove generacije bi se pripremile i ohrabrile za postizanje globalnih i lokalnih ciljeva očuvanja prirode. Akademija je obuhvatila osmomesečni obrazovni program za zaštitu prirode kojim se razvija kompetencija nastavnika i njihovih učenika za aktivno učešće u zaštiti prirode. U ovoj aktivnosti učestovale su dve škole: OŠ “Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada i OŠ “23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca.

Učenici su učili o značaju SRP „Koviljsko- petrovaradinski rit“. kao i o značaju zaštićenog područja sprovođenjem raznih vaspitno obrazovnih programa i popularizujom najvažnijeg prirodnog i kulturno istorijskog  nasleđa područja. U isto vreme, zaposleni u zaštićenom području JP “Vojvodinašume“, ŠG “Novi Sad“, prošli su obuku o tumačenju i razumevanju prirode. Kao i , o, razvoju i primeni obrazovnih aktivnosti zasnovanih na principima iskustvenog učenja. Na kraju akademije deca su postala Ambasadori SRP „Koviljsko-Petrovaradinski rit“. Proglašavanje i dodela priznanja realizovana je na Karlovačkom Dunavcu za decu iz Sremskih Karlovaca. U Koviljskom ritu za decu iz Novog Sada uz prigodne edukativne igre, vožnju čamcima, razgledanje rezervata i boravak u prirodi.

SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“ značajno vlažno i močvarno stanište

SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“ predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema, sa brojnim životnim zajednicama, funkcionalno povezanih u integralnu celinu.

Nalazi se u jugoistočnom delu Bačke. Pruža se levom i desnom obalom aluvijalne ravni srednjeg toka Dunava kroz Srbiju, dužine 20 km, nizvodno od Novog Sada, a pored Kovilja i Petrovaradina, po kojima je dobio ime.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Koviljsko-petrovaradinski rit je 2004. godine uvršćen u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na spisku potencijalnih vlažnih područja za upis na listu Ramsarske konvencije.

Prirodnu vegetaciju u rezervatu predstavljaju hidrološki uslovljene šume bademste i bele vrbe kao i crna i bela topola.
Posebnu vrednost predstavlja prisustvo retkih i ugroženih biljnih vrsta, kao što su beli i žuti lokvanj, plava lincura, rebratica, vodeni orašak, četvorolisna detelina, močvarni kaćunak. Šume karakteriše prisustvo retkih životinjskih vrsta, kao što su divlja mačka i vidra. Još 1989. godine ovaj rezervat prirode proglašen za međunarodno značajno stanište ptica tj. IBA područje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %