Sub. okt 1st, 2022

Bojana Radulović je jedna od najboljih sportistkinja Subotice. Ovaj grad je oduvek bio grad kulture i sporta. Subotica je spajala nespojivo. Mnogi olimpijci su iz ovog grada na severu Srbije, a među njima je rukometašica Bojana Radulović. Rođena je  23. marta 1973. godine i jedna je od najboljih svetskih napadača i golgetera svih vremena.

Rukometom se počela baviti u Subotici, da bi profesionalnu karijeru započela u Radničkom iz Beograda. Zatim prelazi u španski klub “Mar Valensije” i seli se za u Valensiju (Španija), a nakon Španije seli se u Mađarsku i igrala je za nekoliko klubova: Kaola, Dunafer i Đer Eto. 

Igrala i u timu Jugoslavije

Bila je standardni član reprezentacije Jugoslavije do 1999. godine, do kada je zabeležila 70 nastupa u dresu sa državnim grbom. Nakon toga uzima mađarsko državljanstvo i od 2000. godine igra za reprezentaciju Mađarske, za koju je ukupno odigrala 69 utakmica.

Debrecen, 2010. december 29. Radulovics Bojana lő a Magyarország 2000 – Dánia 2000 összecsapáson a Sportface Kézilabda Gálán, a Főnix Csarnokban, ahol a tíz évvel ezelőtti sydney-i olimpiai női döntőjét játszották újra. MTI Fotó: Oláh Tibor

Prvu utakmicu za Mađarsku odigrala je 25. jula 2000. godine protiv Francuske.
Bojana je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju, sa ženskom rukometnom reprezentacijom Mađarske. Ujedno proglašena je i za jednu od najboljih igračica Olimpijskog turnira i izabrana u Olstar tim, na poziciji desnog beka.

Bojana Radulović je dva puta bila birana za najbolju igračicu sveta u izboru IHF-a (2000, 2003.), bila je najbolji strelac Svetskog prvenstva u Hrvatskoj (2003.), Evropskog prvenstva u Mađarskoj (2004.) i Olimpijskih igara u Atini (2004.). Sa mađarskom reprezentacijom ima bronzu sa Evropskog prvenstva, ali i dva srebra posle izgubljenih finala Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva, koje su Mađarice izgubile na neverovatno identičan način od Danske (OI 2004.), odnosno Francuske (SP 2003.).

Put do srebrne medalje u Sidneju 2000. godine,
kvalifikaciona grupa: Mađarska – Angola (42:22); Mađarska – Francuska (23:22); Mađarska – Južna Koreja (33:41); Mađarska – Rumunija (21:21);


četvrtfinale: Mađarska – Austrija (28:27);


polufinale: Mađarska – Norveška (28:23);


finale: Mađarska – Danska (27:31)

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.