Žensko lice sporta

Bojana Radulović subotička olimpijka

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Bojana Radulović je jedna od najboljih sportistkinja Subotice. Ovaj grad je oduvek bio grad kulture i sporta. Subotica je spajala nespojivo. Mnogi olimpijci su iz ovog grada na severu Srbije, a među njima je rukometašica Bojana Radulović. Rođena je  23. marta 1973. godine i jedna je od najboljih svetskih napadača i golgetera svih vremena.

Rukometom se počela baviti u Subotici, da bi profesionalnu karijeru započela u Radničkom iz Beograda. Zatim prelazi u španski klub “Mar Valensije” i seli se za u Valensiju (Španija), a nakon Španije seli se u Mađarsku i igrala je za nekoliko klubova: Kaola, Dunafer i Đer Eto. 

Igrala i u timu Jugoslavije

Bila je standardni član reprezentacije Jugoslavije do 1999. godine, do kada je zabeležila 70 nastupa u dresu sa državnim grbom. Nakon toga uzima mađarsko državljanstvo i od 2000. godine igra za reprezentaciju Mađarske, za koju je ukupno odigrala 69 utakmica.

Debrecen, 2010. december 29. Radulovics Bojana lő a Magyarország 2000 – Dánia 2000 összecsapáson a Sportface Kézilabda Gálán, a Főnix Csarnokban, ahol a tíz évvel ezelőtti sydney-i olimpiai női döntőjét játszották újra. MTI Fotó: Oláh Tibor

Prvu utakmicu za Mađarsku odigrala je 25. jula 2000. godine protiv Francuske.
Bojana je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju, sa ženskom rukometnom reprezentacijom Mađarske. Ujedno proglašena je i za jednu od najboljih igračica Olimpijskog turnira i izabrana u Olstar tim, na poziciji desnog beka.

Bojana Radulović je dva puta bila birana za najbolju igračicu sveta u izboru IHF-a (2000, 2003.), bila je najbolji strelac Svetskog prvenstva u Hrvatskoj (2003.), Evropskog prvenstva u Mađarskoj (2004.) i Olimpijskih igara u Atini (2004.). Sa mađarskom reprezentacijom ima bronzu sa Evropskog prvenstva, ali i dva srebra posle izgubljenih finala Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva, koje su Mađarice izgubile na neverovatno identičan način od Danske (OI 2004.), odnosno Francuske (SP 2003.).

Put do srebrne medalje u Sidneju 2000. godine,
kvalifikaciona grupa: Mađarska – Angola (42:22); Mađarska – Francuska (23:22); Mađarska – Južna Koreja (33:41); Mađarska – Rumunija (21:21);


četvrtfinale: Mađarska – Austrija (28:27);


polufinale: Mađarska – Norveška (28:23);


finale: Mađarska – Danska (27:31)

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %