Sandra Zekić je profesionalna bokserka i novinarka . Za portal ecofeminizam objašnjava da se malo ulaže u ženski sport i da samo žene i devojčice znaju kroz kakav su put morale da prođu da bi došle tu gde danas jesu. Naša sagovornica smatra da je velika nepravda što se malo ulaže u ženski boks. Ali ocenjuje da ima pomaka, jer ne tako davno nije im se ni pružala šansa da se nazovu takmičarkama i sportistkinjama.

Kik boks je izrastao iz istočnjačkih borilačkih veština kao što su karate, tekvondo (taekwondo), kung fu ali i boks i još neke manje poznate istočnjačke veštine. Postoji više tehnika od kojih se neke fokusiraju na borbu, druge na opuštanje ili kardio vježbe. Sport koji poslednjih godina je sve više popularan kod žena i devojčica.

Sandra Zekić: U borilačkim sportovima sam od tinejdžerskih dana i to sasvim slučajno.

U borilačkim sportovima sam sasvim slučajno

U borilačkim sportovima sam od tinejdžerskih dana i to sasvim slučajno. Ne, nije imalo veze ni sa tim što imam dva brata, ni sa tim da je to bio period devedesetih, ni zato što sam htela da naučim da se odbranim ili kako bi neki rekli „bijem“, već jednostavno, u periodu pronalaženja sporta u kom bih uživala, slučajno sam zalutala u zrenjaninsku salu za boks i kik boks i ostala u jednoj takvoj evo do danas. Danas kada se osvrnem, stvarno verujem da ništa nije bilo slučajno, već negde da je to bio moj put da se izgradim kao čovek i borac u pre svega životnom smislu, a tek onda i sportskom. Tako da bih opet izabrala isto kada bih se danas našla u istoj dilemi kao i pre dvadeset godine – ući u salu punu dečaka, ili ostati napolju  sa devojčicama”, kaže kroz osmeh Sandra Zekić za portal ecofeminizam.com.

Boks je njena prva ljubav i dok je radila kao novinarka dopisnica za Prvu srpsku televiziju, što je tražilo od nje angažovanje 24 časa, nije stizala da trenira onako kako bi želela, ali je izlazila na mečeve.

Deset godina je bila reprezentativnka u savate boksu i nakon osvojene srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 2013. godine.

Boks mi je prva ljubav

Iako ću prvi put ući u ring mnogo godina kasnije, jer skoro deceniju moj trener nije želeo da sprema devojke za takmičenje, vredelo je. Jer od mog prvog meča u kik boksu kada sam osvojila zlato na državnom prvenstvu u disciplini Full contack, usledile su godine zlatnih medalja na svim državnim prvenstvima u savate boksu, a potom i dve srebrne i jedna bronzana medalja sa Evropskih prvenstava“, objašnjava Zekić.

Dalje ističe da je bila reprezentativka u svate boksu. Osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2013. godine, oprostila se od nacionalnog dresa i amaterskog sporta.

„Tada sam počela da radim mečeve u profesionalnom boksu.U međuvremenu, boks je postao olimpijski sport i za žene, te će dame na sledećoj Olimpijadi ponovo u ring kao i momci. Tako je primećujem, i kod nas sve više devojčica počelo da trenira i takmiči se, pa iskreno verujem da će jedna od njih uskoro i na tu Olimpijadu, čime bi bila ispisana nova istorija sporta za devojke”, zaključuje naša sagovornica.

U međuvremenu, boks je postao olimpijski sport i za žene kaže Sandra Zekić.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u sportu“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.