Ekologija

Nova deponija u Vinči-rešenje ekoloških problema

0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second

Nova deponija u Vinči trebalo bi da bude završena sredinom ove godine. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, prilikom obilaska deponije najavio je završetak radova. Obišao je deponiju sa ambasadorima Francuske i Japana, predstavnicima privatnih partnera francusko-japanskog konzorcijuma „Suez-Itoku”, firme „Beo čista” i predstavnicima resornog ministarstva,navodi  Politika. 

Planirano je da radovi budu završeni do 30. septembar  2020.godine, pa novembra i sada za sredinu godine. Na produženje radova uticalo je dosta faktora. Prvi je korona, zatim kašnjenje izvođača radova, a onda je sve zakomplikovalo klizište. Ono se pojavilo na staroj deponiji i sa sobom ka Dunavu povuklo izgrađene saobraćajnice i zapretilo već izgrađenom postrojenju za tretman procednih voda.

Nova deponija rešenje za ekološke probleme

Kako je najavio Vesić, a prenosi Beoinfo, izgradnjom nove deponije biće rešen jedan od najvećih ekoloških problema u gradu. Stara deponija u Vinči najneuređenija deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope. U toku godine na njoj se deponuje 550.000 tona kućnog otpada.

Prilikom obilaska izgradnje nove deponije, Goran vesić je najavio da će biti završena polovinom godine.Foto: https://www.beograd.rs/g/beoinfo/

“U tom periodu odavde je emitovano četiri milijarde tona metan-gasa u atmosferu, što je dodatno zagađivalo životnu sredinu u toku svih ovih godina. Pre nekoliko godina uspeli smo da formiramo javno-privatno partnerstvo i danas ovde imamo potpuno drugačiju sliku. Sada možemo da vidimo novu deponiju, potpuno uređenu, u obliku kade. Iza koje se nalazi fabrika za preradu otpadnih voda koje će sada biti tretirane i više neće ugrožavati okolinu. Odnosno,  njive i Dunav koji se nalazi u blizini. Ovde sada postoji i fabrika za preradu građevinskog otpada, kapaciteta 100.000 tona U fabrici će se otpadni materijal prerađivati i dobijati sirovine za izgradnju puteva”, rekao je Vesić.

U okviru nove deponije postojaće i postrojenje za proizvodnju struju iz otpada, dok će se metan  koristiti za grejanje toplane Konjarnik.

“Na gradilištu je u svakom trenutku angažovano oko 600 radnika. Na ulazu se već sada odvijaju radovi na povezivanju toplane „Konjarnik” i već je urađeno oko 20 kilometara te mreže. To će biti urađeno po ugledu na mnogo razvijenije zemlje. Za oko pet odsto će se smanjiti potreba za kupovinom prirodnog gasa za toplane. Ovo je pravi primer kako se rešavaju ekološki problemi.Čitava deponija polako klizila prema Dunavu i postojala je opasnost da otpad dospe u reku, što bi bila prava katastrofa. Ipak, uz pomoć partnera iz Francuske i Japana imaćemo uređenu deponiju kao u razvijenijim zemljama Evrope. Sada otpad koji stiže na deponiju neće biti samo odlagan. Nećemo  imati naslage otpada dubine koja je jednaka visini dve „Beograđanke”. Kada sredinom tekuće godine radovi budu završeni, stara deponija će biti zatvorena i rekultivisana. Posadiće se drveće i više nećemo imati ekološki problem”,  rekao je Vesić.

Izgradnja nove deponije primer saradnje više partnera

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni istakao je da nema razloga da Beograd i dalje ima ovako veliku neuređenu deponiju otvorenog tipa.

Izgradnjom nove deponije u vinči biće rešeni ključni ekološki problemi. Foto:beoinfo

“Veoma mi je drago što uz pomoć francuskih i japanskih partnera i grada možemo da rešimo ovo pitanje. Otpad će da se prerađuje na način na koji to treba da se radi. Imaćemo postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, proizvodićemo toplotnu i električnu energiju. Sve ovo  predstavlja jedan divan primer saradnje između različitih partnera”, rekao je ambasador Falkoni.

Ambasador Japana Kacumate Takahika napomenuo je da vlada Japana pruža podršku u ostvarivanju ovog projekta.

“Zajedničkim zalaganjem Srbije, Francuske i Japana na ovom jedinstvenom projektu podići ćemo ekološke standarde. Srećan sam što ujedinjenim radom možemo da podstaknemo ekološki napredak u Srbiji i ostalim zapadnobalkanskim državama”, objasnio je Takahika.

Pandemija je uticala na radove, ali u preduzeću „Beo čista energija”, nadaju se da će po novom planu deponija biti otvorena i da će se početi sa odlaganjem komunalnog otpada.

“Na taj način konačno ćemo preuzeti odgovornost za dalje odlaganje otpada koji stiže iz Beograda. Relaksirati JKP „Gradska čistoća” i krenuti u konačno zatvaranje postojeće deponije. Krajem 2024. godine, nadamo se da ćemo da zatvorimo staru deponiju koja će postati zelena površina”, rekao je rekao je Milovanović.

Izvor: Politika

izvor:Beoinfo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %