Ekologija

Mapa za doniranje odeće

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Doniranje odeće prestaje da bude problem zahvaljujući „Mapi organizacija i institucija“ koje primaju donacije korišćene odeće. U  Centru za unapređenje životne sredine  kažu da je na mapi preko 30 organizacija širom Srbije koje prihvataju donacije.  Uprkos trenutnoj medicinskoj situaciji sa COVID-19 i mogu se pronaći na ovde.

Prošle godine smo sproveli istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta. Prema rezultatima trenutno, oko 16% građana donira korišćenu odeću, 16% je čuva u ormanu, a 55% poklanja garderobu. Mi smo želeli da unapredimo mogućnosti doniranja korišćene garderobe i ova mapa je jedan od načina. Nastavićemo da unosimo nove lokacije kako bi ceo proces doniranja bio što zastupljeniji u celoj Srbiji. Svi koji žele da se nađu na ovoj mapi mogu da  nas kontaktiraju. Podaci se nalaze na stranici na kojoj se mapa nalazi, “, rekla je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

Donirajte odeću uz par klikova

Kada se odlučite da donirate odeću vodite računa da je odeća čista i da nije pocepana ili isflekana. Na taj način vodimo računa i o dostojanstvu ljudi koji će nositi odeću koju ste donirali.

„Mapa je izrađena zahvaljujući i građanima koji su nam preko društvenih mreža prosleđivali lokacije organizacija koje primaju i odeću. Želimo da im se zahvalimo na odličnom odzivu za doniranje odeće” rekle su Dunja Jovanović i Marija Radaković iz Udruženja za održive inicijative.

Na mapi organizacija koje prihvataju donacije korišćene odeće, možete lako da dođete do svih potrebnih informacija u vezi doniranja odeće.

Doniranje odeće je vid reciklaže

„Doniranje stvari koje nam ne trebaju, uključujući i odeću prirodan je način da pomognemo nekome. Naročito u doba pandemije, kada nam je u potpunosti narušen uobičajeni ritam života. Takođe, doniranjem umesto čuvanjem i posledičnim bacanjem korišćene odeće, budimo u sebi brigu o drugima. Pored toga, doprinosimo i smanjenju stvaranja tekstilnog otpada. Odlaganje ovog otpada još uvek nije adekvatno regulisano u Srbiji“, kaže Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Reč je o projektu “Tekstilni otpad nije u modi” koji realizuju Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative.

foto:Photo by Sarah Shull on Unsplash

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %