Ekologija

Za zelenije parkove u Novom Sadu

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

U toku je realizacija tri projekta za zelenije parkove u Novom Sadu.Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, tim povodom  razgovarala je gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem o dinamici realizacije projekata. Reč je o tri projekta za uvođenje modernog zalivnog sistema u Futoškom i Limanskom parku i na delu Bulevara Evrope. Realizacija projekata će,  po realizaciji, Novosađanima poboljšati ne samo izgled grada, već će doprineti i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Za sufinansiranje tri projekta za zelenije parkove i gradske zone, Ministarstvo je opredelilo 90 miliona dinara.

Zeleniji parkovi i uređenje životne sredine prioritet

“U Novom Sadu primećen je problem sušenja stabala. Zbog toga, smo odlučili, u saradnji sa rukovodstvom Grada, da sufinansiramo projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilj kojem težimo i kojem smo posvećeni, jeste bolji kvalitet života građana kroz stvaranje uslova za zdraviju životnu sredinu. Zato ćemo nastaviti da podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima”, rekla je ministarka Vujović.

Grad Novi Sad učestvuje u finansiranju ovih projekata sa 31,7 miliona. U te svrhe iz budžeta JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad biti utrošeno 1,4 miliona dinara.

Obilazak terena za zelenije parkove u Novom Sadu.

Gradonačelnik, Miloš Vučević upoznao je ministarku, sa kapitalnim projektima Grada, kojima je cilj zdravija životna sredina. Vujović i Vučević su, nakon sastanka, obišli novu crpnu stanicu u Novom Sadu.

“Sa  ino-finansierima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ali i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu. Zahvaljujući predsedniku države i Vladi, prvi put pričamo o realizaciji tog velikog i važnog projekta. Do sada smo uvek pričali kako nam je centralni prečistač otpadnih voda potreban. U te svrhe planirano je 140 miliona evra”,  naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević, nakon obilaska.

U planu i gradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom

Izgradnju crpne stanice je finansirao grad Novi Sad,  sa oko  milijardu dinara.Nakon realizacije projekta 95 odsto teritorije Novog Sada biti pokriveno primarnom i sekundarnom kanalizacionom mrežom.

“Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu,jeste izrada projektne dokumentacije za Regionalni centar za upravljanje otpadom. Centar bi trebalo da obuhvati  sedam opština”,  izjavila je resorna ministarka.

Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %