Kultura i projekti

Konkurs „Ukrštene umetničke rezidencije“

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

U toku je konkurs za „Ukrštene umetničke rezidencije“, u oblasti stripa za 2021. godinu.Konkurs je raspisao Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije. Strip autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) tokom juna i jula 2021. godine, kao i francuske strip autora koji će boraviti u Pančevu u oktobru 2021. godine. Konkurs je otvoren od 1. februara do 28. februara 2021. godine. Imena dobitnika/ca objavljena 13. aprila 2021. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije. Dela koja nastanu u toku umetničke rezidencije biće prikazana na izložbi organizovanoj u okviru „Nova Festivala“ u Pančevu.

Dobitnici mesec dana borave u Francuskoj

 „Kuća autora“ je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju. U svom sastavu ima Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas „Kuća autora“ ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani:   http://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa-srbija-francuska/.

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese rezidencije@komunikart.rs (za Srbiju) i maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku).

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu. Uži krug kandidata/kinja će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji. Dobitnik/ca stipendije će boraviti u Pančevu tokom  u oktobru, a svoje radove će izložiti na „Nova Festivalu“ u Pančevu.

Sporazum Srbije i Francuske o saradnji u oblasti kulture

Tokom  2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat „Ukrštene umetničke rezidencije“ iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma. Cilj je bio da se uspostavi strip rezidencija između dve zemlje. Prošle godine, srpska rezidentkinja u Angulemu bila je Dragana Radanović. Njen projekat  „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Dragana Radanović-  „Nova slika detinjstva – eksperimenti”,

Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen. Njen projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %