Ekologija

Završen zimski popis ptica vodenih staništa

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Zavšen je 55.Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa (IWC). Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saopštenju navodi da je učestvovalo oko 150 volontera. Oni su 20 dana obilazili reke, jezera, ribnjake, akumulacije, plavne pašnjake i slatine. Rad na terenu je bio podržan od strane više javnih preduzeća i rezervata prirode širom zemlje.

Prilikom popisa ptica zabeležene retke vrste

“Januar je i ove zime bio nepredvidiv. Smene snega, kiše i jakih vetrova otežavale su planiranje i rad na terenu, a temperature su uglavnom bile iznad nule. Velike reke, poput Dunava, Save, Tise, Tamiša, uspeli smo ponovo da pokrijemo plovilima, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Zajedno sa kolegama iz Hrvatske uspeli smo da u potpunosti obiđemo reku Dunav, ali i brojne rukavce i vodoplavne zone. Najmnogobrojnije akcije bile su na području ušća Save u Danav, duž vodotoka Zapadne Morave, kao i DTD-a od Vrbasa do Bečeja. Brojano je i na Drini, Nišavi, Vidrenjaku, Čemernici, Velikoj Moravi, Grabovici, Limu, Zasavici, Jegrički, Timoku, Bosutu, Studenici, Peku. Popis je takođe uspešno organizovan na akumulaciji Gazivode na Кosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju pomenutog društva.

Arhiva: Na Ludašu izbrojano je 260 parova ove predivne ptice.

U januaru 2021. zabeleženo je preko 280.000 ptica vodenih staništa, ptilikom zimskog popisa ptica. Kao i prethodnih godina dve najbrojnije vrste bile su gluvara i obični galeb. Zabeležene su i vrlo retke vrste na zimovanju kod nas, pa su tako prvi put potvrđene muljače i argentinska zviždara. Zatim, belobrke čigre, ražanj, veliki crnoglavi galeb, gakovi, mali i veliki labudovi, baršunasti turpani, srednji ronci, crni orlovi, riđogrli i ušati gnjuraci, crvenonogi sprudnici, zlatni vivci.

Najveći problem zagađenje prirode

Popis ptica stvorio je probleme volonterima, prilikom obilaska lokaliteta, jer su zabeležili različita ugrožavanja prirode. Zagađenja, poput divljih deponija, krivolov i lova, preoravanja staništa. Sa druge strane,  priobalja reka, jezera i kanala su sve više degradirana i uzurpirana legalnim i nelegalnim privatnim posedima.

“Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim pojedincima, organizacijama, institucijama i zaštićenim područjima koji su nam na različite načine pomogli. Posebno u pripremi i sprovođenju Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa na terenu. Zajedničkim radom uspeli smo da značajno unapredimo znanje o brojnosti i rasprostranjenju ptica vodenih staništa”, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %