Emisija co2 i električni automobili
Ekologija

Proizvedene su baterije za električne automobile

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Prvi put proizvedene su baterije za električne automobile koje mogu u potpunosti da se napune za samo pet minuta. Stručnjaci kažu da je toliko potrebno da se izdvoji za sipanje goriva u običan automobil, navodi se na portalu klima101.rs.

Vožnja električnih automobila je važan adut u borbi za ublažavanje klimatskih promena. Na ovaj način otklonjen je jedan od problema zbog kojih vozači nisu želeli da se okrenu električnim automobilima.

Baterije za punjenje električnih automobila.
A woman holds a cable to charge an electric utility vehicle. Running out of charge on a journey is a worry for drivers. Photograph: Eric Gaillard/Reuters

Izraelska kompanija StoreDot je razvila litijum-jonske baterije sa veoma brzim punjenjem, nakon čega ih je Eve Energy iz Kine proizveo. StoreDot je pokazao mogućnost brzog punjenja ovih baterija u telefonima, dronovima i skuterima, a sada je proizvedeno još 1000 baterija kako bi se tehnologija predstavila proizvođačima automobila.

Iako baterije mogu da se napune za pet minuta, da bi se to ostvarilo potrebno je da se uz puteve postave punjači koji su mnogo snažniji od onih koje danas srećemo. Koristeći dostupnu infrastrukturu za punjenje, cilj je da do 2025. godine automobil koji se puni pet minuta može da pređe više od 160 kilometara.

"Bitno da je glavna prepreka oko punjenja baterija na električnim automobilima rešena. Do sada ljudi su se plašili da li će se zaglaviti na autoputu. Možda sedeti dva sata na  stanici za punjenje. Međutim jada nema razlike u tome da li vozite automobil na dizel ili električni, cela ova anksioznost nestaje",rekao je za Gardijan Doron Miersdorf, izvršni direktor StoreDot-a.

Ovako brzo punjenje omogućeno je promenom strukture unutar same baterije. Grafit je zamenjen nanočesticama germanijuma u koje joni mogu lakše i brže da pređu. Plan kompanije StoreDot je da u ove svrhe počne da se koristi silicijum koji je mnogo jeftiniji. Na cena proizvodnje bi bila jednaka trošku proizvodnje litijum-jonskih baterija.

U današnje vreme tržište za električne automobile dostiže svoj procvat, a baterije za čije punjenje je potrebno ovako malo vremena mogle bi dodatno da unaprede situaciju. Prošle godine u Norveškoj je prodaja električnih automobila uspela da prestigne prodaju hibridnih i automobila na dizel i benzin. To je značajno kada govorimo o smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i zaustavljanju klimatskih promena.

izvor:klima101.rs.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %