Energetika

U izgradnji vetroelektrana u Srbiji pridružili se Norvežani

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

NBT AS (NBT), kompanija sa sedištem u Oslu postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija. WV International je 2010. godine započeo rad na projektima vetroelektrana u Srbiji. Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima.

NBT razvija projekte vetroparkova

WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj. NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju.

Kompanija je osnovana 2004. godine sa sedištem u Oslu u Norveško. Najaktivnija je u Kini i Ukrajini. NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, instalisane snage 50 MW. To je je bio prvi projekat za proizvodnju električne energije iz energije vetra. Na taj način obezbeženo je projektno finansiranje u Kini. Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vetroelektrane Linxi I i II, instalisane snage 100 MW, koje se nalaze u Unutrašnjoj Mongoliji.

Ukrajina jedan od najvećih operatera energije vetra

U Ukrajini je NBT drugi po veličini proizvođač i operater energije vetra. Sa projektima Zophia od 800 MW i Sivashenergoprom od 250 MW. NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju. Zbog toga udružuju snage sa kompanijom WV International kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023. godine. WV International i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima u skladu sa zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.

Vetroelektrane će značajno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode. Obezbediće do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje. Takođe, ovi projekti će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji. To je ujedno i jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %