Ekologija

“Budi Naj Cirkuliraj”

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Projekat “Budi Naj Cirkuliraj” sprovodi organizacija Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija (EEE Koncept) uz partnerstvo sa Društvom Inovatora i Pronalazača Subotice (DIP Subotica), uz podršku JKP Regionalna Deponija SUbotica i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Subotica. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Kroz projekat  srednjoškolaci su imali priliku da se upoznaju  sa osnovnim principima održivog razvoja kroz razvoj ekološkog preduzetništva kao prosperitetnih zanimanja budućnosti putem multi-disciplinarnog rešavanja konkretnog ekološkog i društvenog problema separacije kućnog komunalnog otpada na mestu nastanka.

“Posebni cilj projekta je predložiti zajednici mogući novi način tretmana komunalnog otpada kroz novu konstrukciju kante za otpad ili adaptera na postojeće kante, čijim korištenjem dolazi do uštede energije i radne snage na transportu i obradi a kroz povećanu vrednost selektiranog otpada lako može sama finansirati svoju serijsku proizvodnju i masovnu upotrebu u domaćinstvima putem multi disciplinarnog rešavanja konkretnog ekološkog i društvenog problema separacije kućnog komunalnog otpada na mestu nastanka”, kaže Goran Gabrić.

Zbog situacije sa pandemijom covid 19, održana su dva  vebinara, na kojem su predstavljeni regionalni sistem upravljanja otpadom, potencijali i obaveza implementacije cirkularne ekonomije, kao i zanimanja koja proističu iz razvoja ekološkog preduzetništva. Projekat je predstavljen na «Tesla Fest»-u međunarodnom sajmu inovacija i pronalazaka u Novom Sadu. Članovi organizacije EEE Koncept dobili su zlatnu medalju za idejna rešenja adaptera za separaciju otpada na mestu nastanka.

U projekat su se uključilo osam srednjoškolskih timova iz Subotice, Bačke Topole i Kanjiže. Timovi uz mentorsku podršku članova Društva inovatora i pronalazača, izrađuju nacrte i prototipove inovativnih komunalnih kanti, kao i adaptera na kante, koje će predstaviti na finalnom takmičenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %