Ekologija

Kompanija Nestle posvećena zaštiti životne sredine u Srbiji

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Kompanija Nestle danas je saopštila da sav otpad iz fabrike u Beogradu reciklira, upotrebljava ponovno ili koristi za proizvodnju energije, navodi beta.rs.

Istaknuto je i da kompanija ostvaruje i uštede u vodi, električnoj energiji, emisiji gasova, dok su pakovanja značajno unapredjena.Direktorka Nestle fabrike u Surčinu Tanja Žigić je u onlajn predstavljanju načina poslovanja sa „nutim uticajam na životnu sredinu“ kazala da je investirano 30.000 evra u „led“ osvetljenje i na taj način umanjena je potrošnju električne energije za 20 odsto.Kako je istakla, smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala umanjena je potrošnja papira za čak 60 tona na godišnjem nivou, a samim tim i negativna emisija ugljen dioksida.

Lokalno najveća investicija kompanije je 1,2 miliona evra i odnosi se na savremeni tretman prečišćavanja otpadnih voda, što je omogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena.

Dodatno je na izvoru odstranjeno 80 odsto komunalnog otpada u posebno izdvojene reciklažne kante, koji se nakon reciklaže ponovno koristi u proizvodnji, kao bio gorivo ili u neke druge svrhe.

„Osim održive proizvodnje i napora u zaštiti životne sredine Nestlé posvećeno radi i na širenju svesti o važnosti ove teme, pa je tako nedavno sprovedena i prva ekološka onlajn edukacija mladih #NestleČuvaPrirodu u okviru koje su ispunjavali dnevne izazove u uštedi vode, struje i korišćenja ekološke ambalaže umesto plastike“, rekla je Žigić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede Aleksandar Bogićević je kazao da je koji kompanija Nestle odličan primer na koji se gleda kao na okosnicu razvoja prehrambene industrije u Srbij.

„Investicije u industriju hrane i pića su veoma važne, upravo zato što je ovaj sektor najznačajniji deo preradjivačke industrije u Srbiji. Održivo poslovanje kakvim se vodi kompanija Nestle je kamen temeljac osiguranog uspeha u budućnosti i očuvanja životne sredine za dolazeće generacije“, rekao je on.

Pored fabrike u Sofiji, jedina Nestle fabrika u jugoistočnom delu Evrope je u Surčnu, gde posluje 10 godina.

izvor: beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %