Ekologija

PROGLAŠENI NAJBOLJI FILMOVI GREEN FESTA

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

U okviru takmičarskog programa 11. Green Festa, ukupno 49 filmova iz 24 je države konkurisalo za titule najboljih u 6 takmičarskih kategorija, a odluku o pobednicima je doneo Žiri u sastavu – Ana Injiho  iz Španije, Frančesko Rasero iz Italije i Daniel Pavlić iz Hrvatske.

Najbolji kratki film festivala je „Kratak film o ledu“ reditelja Adama Lajtija iz Velike Britanije, dok je nagrada za najbolji film o prirodi otišla u ruke italijanskog reditelja Stefano Petronija za film „Srž drveta“.

„Bog je otišao dalje“ nemačkog reditelja Petera Bovinga je proglašen najboljim animiranim filmom ove godine, a nagradu za najbolji film do 1 minuta je osvojio „Ninti“, španskog reditelja Huana Franciska Kalere.

U regionalnoj selekciji filma iz jugoistočne Evrope, titulu najboljeg je osvojio film „Pepeo“, makedonskog reditelja George Lazova, dok je  „Eko ljubav“ ruskog reditelja Dmitri Georgijeva poneo nagradu za najbolji omladinski film festivala.

Žiri je odlučio da dodeli i jedno specijalno priznanje za film „Dobar posao“, poljskog reditelja Pjotra Biedrona.

Prvih 7 dana festivala je proteklo u velikom broju pregleda filmova na 100% onlajn festivalskoj platformi www.greenfest.rs, i velikom interesovanju za panel diskusije o odeći i tekstilnom otpadu, kao i o zagađenju vazduha koje su bile prenošene uživo na fejsbuk stranici festivala.

Za danas, u 18 časova je zakazana i treća panel diskusija, na kojoj će biti objedininjene  teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000 koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena. Na panelu će govoriti Boris Erg – direktor IUCN ECARO, Zoran Sretić – stručnjak za pravo EU, Predrag Lazarević – saradnik na Biološkom fakultetu i Imre Krizmanić – docent na Biološkom fakultetu. Razgovor će moderirati Duška Dimović iz Svetske organizacije za prirodu.

Kompletan filmski program može besplatno da se pogleda na festivalskoj platformi do 4. novembra, bez registracije, u vreme koje vama odgovara.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %