Ekologija

POČEO GREENFEST

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture počinje danas, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”. Tokom 10 dana festivala, do 4. novembra, svi festivalski sadržaji će biti besplatni i dostupni na www.greenfest.rs.

Gledanje filmova i obrazovnih sadržaja je veoma jednostavno, nije potrebna registracija, već je dovoljno otići na sajt festivala, izabrati programsku celinu i sadržaj, i klikom na dugme (POGLEDAJ FILM) filmovi će biti pokrenuti. U skladu sa pravima na prikazivanje, gledanje filmova je ograničeno na 1000 posetilaca po filmu, i moguće ih je gledati samo iz Srbije.

U selekciji dugometražnih filmova će se naći najboljih 7 ostvarenja iz prethodnih 7 godina, koji govore o brojnim izazovima pred kojima se nalazimo – zagađenje koje dolazi iz modne industrije kroz film “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?”, budućnost hrane kroz filmove „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“, kao i rad Haškog Tribunala protiv kompanije Monsanto, borbi za resurse kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“, kao i jedan od najlepših filmova prikazanih na Green Festu do sada, koji je osvojio srca publike širom sveta – “Harmonija sa deponije”.

Ukupno 49 filmova iz preko 30 zemalja se bori za nagrade festivala u 6 kategorija u okviru takmičarskog programa kratkog i srednjeg metra. Ovi filmovi, kroz umetničku i dokumentarnu prizmu  prikazuju, sa jedne strane – veliki broj problema koje izazivamo kao civilizacija, sa druge – svetlu stranu budućnosti.

U obrazovnom programu posetioce očekuju i 3 obrazovna filma o upravljanju otpadom, vodama i hemikalijama u Srbiji.

Panel diskusije o interesantnim i važnim temama su neizostavni deo Green Festa i na njima razgovaramo o temama koje su veoma aktuelne. U sredu, 28. oktobra u 18 časova ćemo imati priliku da čujemo o najnovijim istraživanjima našeg najpoznatijeg genetičara dr Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa dr Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić – direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice „brze mode“ na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.

U četvrtak, 29. oktobra u 12 časova, razgovaramo o sve prisutnijem problemu – zagađenju vazduha. Saznaćemo kako se naše komšije bore sa zagađenjem, šta možemo da očekujemo iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske Unije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Nataša Rašković iz organizacije Protok 21 iz Smedereva.

Treći panel će biti održan u ponedeljak, 2.11. u 18 časova, i na njemu će biti objedinjene  teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000 koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena. Na panelu će govoriti Boris Erg – direktor IUCN ECARO, Zoran Sretić – stručnjak za pravo EU, Predrag Lazarević – saradnik na Biološkom fakultetu i Imre Krizmanić – docent na Biološkom fakultetu.

Ove godine će diskusije biti prenošene uživo i moći će da se prate na:
www.facebook.com/greenfest i www.facebook.com/eusrbija.

Festivalski tim je pripremio i dodatne sadržaje, i pozivamo vas da istražite www.greenfest.rs i uživate u ovogodišnjem programu.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %