Uto. avg 16th, 2022

Najmanje 476.000 novorodjenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagadjenja vazduha, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi, a u skoro tri četvrtine slučajeva zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuvanje, pokazala je najnovija studija o zagadjenju vazduha.

Više od 116.000 novorodjenčadi u Indiji je umrlo od zagadjenja vazduha u prvom mesecu života, a 236.000 u podsaharskoj Africi, navodi se u studiji prilikom čije su izrade korišćeni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posledice i Instituta za evaluaciju zdravlja.Prema autorima studije, sve više je dokaza o povezanosti izloženosti majki zagadjenju vazduha tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prevremeno.

„Iako se polako i stalno smanjuje zavisnost domaćinstava od goriva lošeg kvaliteta, zagadjenje vazduha je i dalje ključni faktor smrti te dece“, ocenio je predsednik Instituta za zdravstvene posledice Den Grinbaum (Dan Greenbaum) i dodaje da su posebno pogodjena novorodjenčad u južnim delovima Azije i u subsaharskoj Africi.

Zagadjenje vazduha je tokom 2019. prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi širom sveta što je, kako se dodaje, četvrti vodeći uzrok smrtnosti.

Autori studije su ukazali da je pandemija kovid-19 prouzrokovala brojne smrtne slučajeve, kao i ekonomske i društvene probleme, ali da je uticala i na zagadjenje.

„U mnogim zemljama je nebo ponovo plavo, a noći su zvezdane, često prvi put u poslednjih više godina“ usled pada aktivnosti. Ali ovi pomaci su kratkog veka, upozorili su naučnici.

izvor:beta.rs

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.