Žensko lice Subotice

Irena Sarić: Prva žena koja je vozila automobil na ovim prostorima

0 0
Read Time:58 Second

Žene su se veoma brzo uključile u avijaciju, već 1914. godine prve žene pilotirale su u Francuskoj i Rusiji. Vojna avijacija SAD je tek 1993. godine otvorila vrata ženama letačima, a Danska je prvog vojnog ženu pilota dobila tek 2006. godine.

Među brojnim hrabrim ženama letačima i padobrancima, nalazi i Irena Sarić, supruga Ivana Sarića koji je izveo prvi javni let 1910.godine u Subotici.

Irena Sarić je pratila u korak svog supruga Ivana Sarića, koji je bio pionir u biciklizmu, fudbalu, automobilizmu i avijacije na Balkanu. Irena je letela avionom zajedno sa Andrašom Kvasom 1913.godine za Budimpeštu. Bila je među prvim ženama u Evropi, ako ne i prva, koja vozila automobil.

Za automobil koji je vozila njen suprug je izradio motor, a ona je imala i u svom vlasništvu vozilo.

Podrška u svemu je bila suprugu, ali i je sama volela sport, a posebno avione i automobile.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice Subotice“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.


About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %