Žensko lice Subotice

Ženi kojoj nebo nije bila granica

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Američka avijatičarka Edna Gardner-Vajt  još davne 1931.godine zacrtala je sebi cilj da će da obleti Ameriku. Žene piloti ili avijatičari su retkost bili nekad, ali i sada. Subotičanka Marija Vuković-Miličević koja godinama živi u Tivtu u Crnoj Gori  jedna je od retkih žena sa prostora bivše Jugoslavije koja je svoj život posvetila vazduhoplovstvu.

Nebeski prostor želele su da osvoje i žene, a među njima su se posebno isticale Vojvođanke. Carice, knjeginje, plemkinje, obične građanke želele su da zajedno sa muškarcima lete ka zvezdama i dokazale su da su prave nebeske heroine.

 Marija Vuković Milićević je rođena 1944.godine u Subotici u letačkoj porodici. Njena majka Marija bila je žena pilot jedriličar, a otac Stevan padobranac. Marija je od malena volela da leti i u šali kaže da njenim venama ne teče krv, nego kerozin. U toku svoje karijere Marija postiže pet državnih rekorda u padobranstvu – visinski skok sa 5.380 metara bez zadrške.

”Brzo sam oborila nekoliko rekorda i ušla sam u državnu reprezentaciju Jugoslavije. Godine 1965. bila sam u Portorožu gde se održavao svetski kup. U prvom skoku od 1.500 metara sa rezultatom 0,10 metara. U drugom, dobila sam padobran koji nije bio ispravan i teško sam se prizemila na zemlju. Ljubav prema letenju i padobranstvu mi je usađena od malena. Ja u šali kažem, da mojim venama teče kerozin, a ne krv”, kaže Marija Vuković Milićević, koja već nikoliko decenija živi u Tivtu.

Iako se rano završila njena karijera žene padobranca ljubav prema vazduhoplovstvu ne jenjava. Marija je padobranka sa dozvolom FAI 273/2838 i žena motorni pilot sa dozvolom FAI 46 G-8. U svojoj karijeri, bavila se vazduhoplovnim modelarstvom, a danas je počasna članica Akademsnkog Aerokluba i članica Udruženja žena letača. Marija sa osmehom na licu priča o svom poznanstvu sa Ivanom Sarićem, kao i o svom dida-uji Matku Vukoviću.

“I nakon povrede sam ostala u vazduhoplovnom sportu i pomagala vazduhoplovce, jer sam bila na takvom položaju da mogu obezbediti  donatore koji su bili voljni da pomognu.Kada je bila Jugoslavila mladi su se družili, država je plaćala. Danas je to skup sport i dalje su žene neravnopravne. Ima ih malo”, objašnjava Marija Vuković.

Iako se rano završila njena karijera kao žene padobranca, ljubav prema vazduhoplovstvu ne jenjava. Marija je padobranac sa dozvolom FAI 273/2838 i žena motorni pilot sa dozvolom FAI 46 G-8. U svojoj karijeri bavila se vazduhoplovnim modelarstvom, a danas je počasna članica Akademskog aerokluba i članica Udruženja žena letača.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice Subotice“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %