U goranskom kampu deca istražuju prirodu.
Ekologija

Evropski vikend posmatranja ptica

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da 3. i 4. oktobra, u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, otkriju čudesan svet ptica i njihove seobe. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu. Tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije.
Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je „Kako biti dobar posmatrač ptica?“. Stanje izazvano korona virusom negativno je uticalo i na ljude i na prirodu. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od bolesti proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi. Građani su masovno odlazili u prirodu, a većina se nije ispravno ponašala. Zato će izleti ovog vikenda biti prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica.
Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje a nema negativnih uticaja na prirodu”, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje:

Ljudma koji ovog vikenda odluče sami da izađu u prirodu i posmatraju ptice savetujemo da na svoje pametne mobilne telefone instaliraju ličnog vodiča, našu besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“ i uživanje je zagarantovano“.
Izlet u Zaštićenom području „Veliko blato” održaće se u subotu, 3. oktobra. Zainteresovani mogu da dođu u Šaranski ribnjak „Mika Alas“, Save Kovačevića 3, Krnjača, Beograd. (Lokacija na Google maps). Pored posmatranja ptica biće održane i radionice za decu. Na događaju su svoje prisustvo potvrdili njena ekselencija ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.
Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu. Učešće na izletima je besplatno, a listu izleta i prijavni formular možete pronaći na linku OVDE.

Korisni linkovi:
– Lista izleta i prijavni formular
 10 saveta kako biti dobar posmatrač ptica
– Aplikacije za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“:
Android
iOS

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %