Ekologija

Završna konferencija projekta „OPTI-BIKE”

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Završna konferencija projekta „Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza – „OPTI-BIKE”, čiji je nosilac grad Subotica, a partneri mađarske lokalne samouprave Tompa i Ašothalom, održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Projekat je realizovan u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija s ciljem optimizacije saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je višestruki značaj ovog projekta kojim je Subotica u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi dobila oko osam kilometara biciklističkih staza.

„Osim što je ovaj projekat olakšao svakodnevni biciklistički saobraćaj, učinio ga je i bezbednijim. Ne smemo zaboraviti ni značaj koji će ovakvo povezivanje Subotice sa Tompom i Ašothalomom imati za turizam sa obe strane granice, kao ni ekološki aspekt ovog projekta koji je omogućio da stanovnici ovih naselja češće koriste bicikl kao prevozno sredstvo“, rekao je Stevan Bakić.

On se, ovom prilikom u ime grada Subotice, koji je bio nosilac ovog projekta zahvalio svim učesnicima projekta OPTI BIKE i gostima konferencije, a posebno partnerima iz Republike Mađarske, kojima je poželeo ugodan boravak u Subotici

„Čestitam svima koji su doprineli da se kroz ovaj projekat oko 689.000 evra, koje nam je donirala Evropska unija, uloži u razvoj biciklističke infrastrukture. Uveren sam da ćemo zajedno realizovati još mnogo sjajnih projekata koji će nas dodatno zbližiti i našim građanima doneti korist i bolji kvalitet života“, kazao je Stevan Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je, uz podsećanje na dugu istoriju biciklizma u Subotici, istakao značaj ovog projekta za Suboticu iz više aspekata.

„Važan je zbog zaštite životne sredine, očuvanja zdravlja, zbog izgradnje infrastrukture, a pošto smo grad koji je blizu granice bitan je i zbog njenog lakšeg i bržeg prelaska“, naglasio je dr Balint Pastor.

Kada prođe pandemija biće bitno, kako je naveo, da građani Subotice koji žive u naseljima i selima pre svega u Bačkim Vinogradima i Kelebiji mogu biciklom da pređu granicu, mogu tako da ostvare svoje interese, pogotovo oni koji rade sa druge strane granice.

Biciklističke staze su projekat koji je bitan za Evropsku uniju i veoma je važno da je ovim projektom izgrađeno 7,9 kilometara biciklističkih staza na našoj teritoriji. Izuzetno me raduje što će projekta biti nastavljen“, dodao je dr Balint Pastor.

I gradonačelnik Tompe Laslo Veh istakao je značaj ovog projekta, jer je dobijenim sredstvima u Tompi izgrađeno 4, 5 kilometra biciklističkih staza.

Opština Ašothalom dobila je novih 6,9 kilometara biciklističkih staza, a u okviru projekta izrađena je i planska dokumentacija za mrežu biciklističkih staza u Subotici ukupne dužine 22 kilometra, a u Tompi za 4,9 kilometara.

Projekat „OPTI-BIKE“ je realizovan u periodu od 2017-2020. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 2.566.612,65 evra, od toga doprinos Evropske Unije iznosi 2.181.620,74 evra. Vrednost donacije EU za Suboticu iznosila je 688.804,89 evra.

izvor: subotica.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %