Vojvođanke u životnoj sredini

KSENIJA VUKOVIĆ PRAVI UMETNIČKA DELA OD SLAME

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Slama je oduvek igrala veliku ulogu u životu Bunjevaca, ali i drugih naroda na severu Srbije koji su živeli u suživotu sa Bunjevcima.. Vezuje se za salaše i  poljoprivredna gazdinstva, a pre 100 godina devojke su od otpada pravile prava mala umetnička dela. Njima je bila zabava da pletu perlice ili venčiće od slame,a  danas zlatne vlati pšenične slame pretvaraju se u prava umetnička dela.Pa tako je i Ksenija Vuković iz Sombora bila oduševljenja slikama koje zlatom sjaje kada ih je ugledala u Subotici i poželela da i ona ima tako “zlatne ruke”.

“Slamarstvom se bavim od 2005-te godine kada je u UG „ Bunjevačko kolo“ u Somboru formirana slamarska sekcija. Mene je oduševilo kada sam dobila od svoje prijateljice dobila na poklon čestitku izrađenu u tehnici slame. Bio je motiv kućice, salaša.. Meni je to bilo fascinantno, kako od slame može da se napravi nešto tako lepo. Pitala sam je gde je ona to učila, rekla je u Subotici u Udruženju „Lusa”. Mene je oduševilo slamarenje, jer je zahtevno, ali i smirijuće. Sva se predam kada izađujem sliku ništa drugo ne postoji. Verovatno je tako u svakoj vrsti umetnosti, pogotovo primenjenoj, ali moram da kažem da je za mene slamarstvo posebno“, rekla je Ksenija Vuković.

Ona dalje objašnjava da je privlače seoski motivi, žetva, rad u polju…

„Najviše volim na slikama da ispričam priče iz davnina, jer smatram da je to primereno slami. Na taj način povezana je priča sa slike sa tim materijalom-slamom, koji se stvoren u njivi i on je živ. Ne radim mnogo jer nemam vremena. Moja mama puno radi, jer sam nju uvukla u slamarstvo, a i Bunjevka sam i to je naša priča. Volim slike da pravim, jer je reč o kompletnoj priči, jer predmeti mi ne liče na umetnost, više je zanat, a slika je poseban izraz, jer prvo moram da je  osmislim, pa prenesem na pa papir i na kraju svaki delić pravim od slame. Radi se delić po delić, pa nekada to traje nedeljama, a ponekad i mesecima“, kaže jedna od umetnica u tehnici slame Ksenija Vuković.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %