Žensko lice Subotice

Zaboravljena Subotičanka:Ilona Filep

0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Malo ko zna da su holivudska svetla privukla Subotičanku Ilonu Filep koja je kao scenaristkinja potpisala fillmove: “Spring shower”( 1932), “Marie” (1932),  i  “Good time Charlie”(1927). Veruje se da je Ilona Filep bila prva subotička novinarka, a pored toga radila je i kao  publicistkinja, scenaristkinja, književnica. Portal ecofeminizam.com pisao je o Subotičanki koja je u 20.veku pred sam početak Velikog rata odlučila da se otisne u Ameriku i tamo ostvari svoj san pod sjajnim svetlima Holivuda.

U gradu u kom je rođena 1891.godine ostala je zaboravljena. Spomene se tu i tamo kada su neka podsećanja na čuvene Subotičane koji su se otisnuli u svet u nepoznato. Prema podacima do kojih smo došli rođena je u današnjoj ulici Vuka Karadžića, a novinarsku karijeru počela u Subotici i nastavila u Sjedinjenim američkim državama gde je radila i kao filmska scenaristkinja.

Pred Prvi svetski rat imala već objavljenju knjigu na mađarskom jeziku “Satana se smeje”, a radila je  i kao saradnica dva najveća lista na mađarskom jeziku u Subotici. Njen život je istraživao Subotičanin Petar Vukov koji je u tekstu o njoj napisao da je imala želju da napusti Suboticu i 1914.godine pred sam početak Velikog rata odlazi u Njujork[1] kod brata, a kasnije u Holivud.

Petar Vukov istražujući Subotičanku navodi u svom radu da je 1953.godine Joso Šokčić poznati novinar i pesnik dobio pismo od Ilone Filep iz Holivuda u komemu je ona odgovorila na postavljena pitanja i poslala svoju fotografiju.

Pismo je započeto ovako:

„Dragi Josife Šokčiću,

Najlepše se zahvaljujem za vaše lepo pismo, jer me je duboko dirnulo. Zaista je veliki dar dobiti tako lepe reči priznanja iz svog starog i izgubljenog rodnog grada, iz kojeg sam otišla tako davno da me se valjda niko više ne seća.

I ja sam radila za Dnevnik bačke županije i Bački vensik, istovremeno sam bila službenik Mađarske osnovne kreditne banke“,

ovako je započeto pismo Josi Šokčiću od strane Ilone Filep. Pismo u celosti možete pročitati u u časopisu EX Panonnia 2000.godine.

Bez obzira na njen uspeh ostala je zaboravljena u svom rodnom gradu. Nije spominjana ni kao književnica u Srbiji, niti u Budimpešti, samo je jednom spomenuta u jednom mađarskom Filmskom leksikonu, ali bez bližih odrednica io njenom životu.

U svom istraživanju Vukov se osvrnuo i na pismo koje je napisala 1953.godine poznatom subotičkom novinaru i pesniku Josi Šokčiću.

Kao prva žena novinar u Subotici, a i među prvim ženama književnicama u svom rodnom gradu svojim radom utirala je put  rodnoj ravnopravnosti.

Inače, 2017.godine u okviru programa : Jedna migrantska priča-Ilona Filep” u Savremenoj galeriji Subotica održano je predavanje. Istoričar I muzejski savetnik Gradskog muzeja Subotica, Mirko Grlica tada je istakao da pred Prvi svetski rat iseljavanje iz Austro Ugarske bila je  masovna pojava. Pored najbrojnijih iseljenika, koji su u SAD tražili posao plaćen dovoljno za pristojan život, put Novog sveta su kretali i književnici, umetnici, naučnici… Među njima bila je tek retkima znana subotička književnica Ilona Filep.

[1] Od Subotice do Holivuda i zaborava (O Iloni Filep – subotičkoj mađarskoj spisateljici s početka dvadesetog veka). – III, 2000, br. 3-4, str. 58-73. – Istraživanja, članci i rasprave.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice Subotice“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %