Pet. avg 19th, 2022

Novi zakon zabranjuje obrezivanje genitalija, što je štetna praksa kojoj je podvrgnuto 9 od 10 žena iz Sudana. No, stručnjaci upozoravaju da novi zakon možda neće biti dovoljan da se praksa prestane sprovoditi.

Prevela: Saša Leper

Declan Walsh / The New York Times

Nova vlada Sudana je proglasila nezakonitom praksu sakaćenja ženskih genitalija, što se smatra ogromnom pobjedom aktivista za ženska prava u zemlji u kojoj je ova opasna praksa izuzetno široko rasprostranjena, prenosi lolamagazin.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je u Sudanu gotovo devet od deset žena bilo povrnuto ovom najinvazivnijem obliku djelimičnog ili potpunog uklanjanja spoljašnjih genitalija žena a koje dovodi do zdravstvenih i seksualnih problema koji su nerijetko i smrtonosni.

Sada svi koji u Sudanu pokušaju izvršiti sakaćenje ženskih genitalija mogu biti novčano kažnjeni i osuđeni na tri godine zatvora.

„Ovo je ogroman korak za Sudan i novu vladu“, kaže Nimco Ali ispred fondacije koja se zalaže za ukidanje genitalnog sakaćenja širom svijeta. „Afrika se ne može razvijati dok ne počne voditi računa o svojim djevojčicama i ženama. Upravo su pokazali da ova vlada ima zube.“

Genitalno sakaćenje žena se sprovodi u najmanje 27 zemalja u Africi, kao i nekim dijelovima Azije i Bliskog Istoka. Pored Sudana i Egipta, najrasprostranjenije je u Etiopiji, Keniji, Burkini Faso, Nigeriji, Džibutiju i Senegalu, kako tvrdi Fondacija o stanovništvu Ujedinjenih nacija.

„Zakon će spasiti djevojčice od ove barbarske prakse i omogućiti im da žive dostojanstveno. Takođe će pomoći majkama koje nisu željele da se njihove kćerke obrežu ali su smatrale da nemaju izbora“, rekla je Salma Ismail, glasogovornica Fonda za djecu Ujedinjenih nacija i dodala da sada postoje posljedice.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sam zakon nije dovoljan da se praksa zaista i prekine, s obzirom na to da je u mnogim zemljama duboko utkana u kulturna i religiozna vjerovanja, da se smatra stubom tradicije i braka i da je podjednako podržavaju i muškarci i žene.

„Ne radi se tu samo o pravnim reformama“, tvrdi Ismailova. „Mnogo toga još treba da se obavi kako bi se osiguralo da društvo to prihvati.“

Za primjer možemo uzeti Egipat, gdje je žensko obrezivanje proglašeno nezakonitim 2008. godine, a zakon je promijenjen 2016. godine kako bi se kriminalizovali doktori i roditelji koji to omogućavaju. Određena je zatvorska kazna od maksimalnih sedam godina za izvođenje zahvata te 15 godina ukoliko zahvat izazove daljnje komplikacije ili smrt.

Pa ipak, osude su prilično rijetke, a operacije se i dalje sprovode, samo u tajnosti. Oko 70% Egipćanki uzrasta od 15 do 49 godina su preživjele genitalno sakaćenje, najčešće prije nego što su napunile 12 godina.

Ranije ove godine, dvanaestogodišnja djevojčica iz Egipta je umrla na operacionom stolu jedne privatne klinike kada je penzionisani doktor izveo zahvat genitalnog sakaćenja bez anestezije. U februaru su vlasti Egipta podigle optužnicu protiv doktora i porodice djevojčice.

Zahvaljujući sve učestalijim globalnim i lokalnim kampanjama koje se zalažu za ukidanje ove prakse neke zajednice su polako počele da je prestaju sprovoditi. Genitalno sakaćenje se smatra obredom prelaska iz djeteta u odraslu osobu u zajednicama koje praktikuju različite vjere. U nekim mjestima, osobe koje se zalažu za ukidanje ove prakse osmislili su alternative za ove ceremonije inijacije.

Jedan od takvih programa je sproveden i među Masaijima u Keniji, gdje je genitalno sakaćenje proglašeno nezakonitim 2011. godine, a smatra se da je od tada spašeno najmanje 15 000 djevojčica.

Većina žena iz Sudana je preživjela ono što Svjetska zdravstvena organizacija naziva obrezivanjem trećeg tipa, što predstavlja ekstremni oblik ove prakse u kojoj se odstranjuju male i velike stidne usne a obično i klitoris. Rana se potom zašiva u sklopu prakse koja se naziva reinfibulacija, a koja može izazvati ciste, rezultovati bolnim seksualnim odnosima i spriječiti orgazam.

Međutim, mnogi Sudanci još uvijek nisu saznali za ovaj novi zakon, jer se trenutno nalaze u strogom karantinu u naporima da se spriječi širenje koronavirusa.

Pa ipak, javno mnijenje se počelo mijenjati i ranije. Postojale su izvjesne inicijative i tendencije da se ova praksa učini ilegalnom, ali naišle su na izraženo protivljenje predstavnika religije.

Međutim, ministar religioznih poslova Nasr al-Din Mufreh je nedavno prisustvovao ceremoniji kojom se obilježava Međunarodni dan nulte tolerancije za žensko genitalno sakaćenje.

„To je praksa za koju su vrijeme, mjesto, istorija i nauka dokazali da je prevaziđena“, izjavio je tom prilikom i dodao da u islamu ne postoji osnova za tako nešto.

Ministar je potvrdio da podržava napore da se ova praksa u potpunosti ukloni iz Sudana do 2030. godine.

izvor tekst i foto: lolamagazin

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.