Uto. avg 16th, 2022

Na tržištu Srbije godišnje se nađe oko 20 odsto plastike, 63 odsto gvožđa, 6 odsto obojenih metala, 10 odsto pur praha koji nastaje preradom pur pene, kao i oko 1 odsto freona i ulja“ – objašnjava inženjer održavanja postrojenja i opreme u Jugo-Impexu, Nenad Todorović.

„Pur pena se koristi kao izolacija u rashladnim uređajima, i ona sadrži freon. Freon je jedan od gasova koji imaju najveći uticaj na klimatske promene. Pravilnom reciklažom freon izvlačimo iz pur pene i od opasnog otpada dobijamo potpuno bezbedan pur prah od koga mi pravimo novi proizvod koji ima dobre upijajuće (apsorbujuće) moći. Ovo je prvi takav proizvod u regionu napravljen 100 odsto od recikliranog materijala, i koristi se kao absorber za mrlje od ulja i nafte“ – navodi inženjer održavanja postrojenja i opreme u Jugo-Impex-u, Goran Zdravković.

Pravilnom reciklažom frižidera sprečavamo emisiju gasova sa efektom staklene bašte, a proizvodnjom apsorbera dobijamo koristan proizvod bezbedan po životnu sredinu.

U Jugo-Impex-u očekuju se da će tokom naredne dve godine zahvaljući reciklaži frižidera biti uklonjeno oko 10 tona freona, što će dovesti do smanjenja emisije 16.5 tona ugljen-dioksida godišnje.

Reciklaža otpada doprinosi zaštiti životne sredine, jer se kroz ovakav proces pravilno sakuplja, transportuje, tretira i zbrinjava opasan otpad. Sa ekonomske strane,  materijali koji se reciklažom vraćaju u upotrebu značajno su jeftiniji u odnosu na iste materijale dobijene klasičnim industrijskim procesima, a cirkularni model proizvodnje doprinosi i otvaranju novih radnih mesta.

Povećanje cirkularnosti potrošnje i proizvodnje jedan je od globalnih Ciljeva održivog razvoja (Cilj broj 12) i doprinosi napretku u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (Poglavlje 27 fokusirano na životnu sredinu i klimatske promene)

Proizvodnja apsorbera od pur pene iz frižidera je nagrađena kao jedno od pet najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Više o pravilnoj reciklaži električnog i elektronskog otpada možete pogledati OVDE.

izvor Recikleri Srbije

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.