Feminizam

KONKURS ZA FEMIKSETU 8 JE OTVOREN

0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second

FEMIX poziva bendove i muzičarke iz Srbije da učestvuju svojim novijim pesmama na novom izdanju kompilacije domaće ženske autorske muzike Femikseta 8!

Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova. Ova kompilacija biće osma u nizu, prateći prethodnih sedam izdatih u periodu 2010-2019. godine, a budući da predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, predstavlja za sad jedinstven projekat na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcampu.

Selektorka ovogodišnje kompilacije biće Đurđina Radić Djixx, nakon što su se u toj ulozi našle Ognjenka Lakićević (Autopark), Milica Mitić (Lula Mae, Sofie from Seattle), Bojana Vunturišević, Ida Prester i Maja Cvetković (E-play). Ona će se posvetiti tome da od pesama koje budu učestvovale na konkursu odabere najbolje i Femixetu 8 učini jedinstvenom.

Đurđina Radić, poznata na sceni kao Djixx, završila je Srednju muzičku školu „Mokranjac” na odseku – flauta. Bila je frotmenka benda sevdahBABY sedam godina. Zajedno sa Sevdahom objavila je dva albuma – „Ganc novi funk” i „Sega mega ti i ja”. Nakon benda posvetila se glumi i voiceover-ima. Iza sebe za sad ima dva filma – „Dnevnik Mašinovođe” i „Reži”, kao i jednu seriju – „Psi laju vetar nosi”. Pozajmljivala je glas animiranim sinhronizovanim filmovima kao sto su „Wreck it Ralf 2” (Yess), „Spiderman into the Spider verse” (Gwen Stacy), „Angry Birds 2” (Srebra /Silver) i „Porodica Adams” (Sreda). Trenutno radi na projektu JAMI2 sa Dejanom Pejovićem i Vojom Aralicom, kao aktivni tekstopisac, frontmenka i vokal.

Konkurs za osmo izdanje Femiksete podržano je od strane Music Freedom day koji se obeležava 3. marta, u saradnji sa Freemuse. Freemuse je nezavisna internacionalna organizacija koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja i podržava objavljivanje Femiksete 8. Dan slobode muzike, koji se od 2007. održava svake godine 3. marta, globalna je proslava ljudskog prava na muzičko izražavanje, sa umetnicima/ama i organizacijama koje se ujedinjuju da podrže muzičare/ke koji jednostavno insistiraju na njihovom pravu da se izraze. Rad FEMIX-a dugoročno podržava i međunarodni fond Mama Cash.

Ukoliko ste zainteresovani da rezervišete svoj besplatan primerak Femiksete, raspoloženi da doprinesete promociji konkursa i kompilacije na radio talasima, portalima i svirkama ili imate originalnu ideju, javite se na femixinfo@gmail.com.

Kriterijumi za učešće na kompilaciji:

1) Pesme koje imaju pravo učešća na kompilaciji Femikseta 8 moraju biti autorsko delo kantautorke, autorke instrumentalne muzike, ili benda sa ženskim autorskim učešćem u kreiranju teksta i/ili muzike iz Srbije. Ne prihvataju se obrade.

2) Bendovi i muzičke autorke mogu na ovoj kompilaciji da budu predstavljeni sa po jednom autorskom kompozicijom, trajanja do 5:00 minuta. Kompozicije mogu da budu bilo kog autorskog pristupa i stila, pod uslovom da ne zagovaraju netrpeljivost i nasilje. Femixeta je žanrovski raznolika kompilacija! Kako biste bolje razumeli šta se pod tim podrazumeva, bacite pogled na prethodna izdanja.

3) Bendovi i muzičarke čije su se kompozicije našle prethodnih godina na Femixetama dobrodošli su da konkurišu opet, a FEMIX naravno priželjkuje i nove!

3) Uslov je da kompozicije nisu snimljene pre 1. januara 2019. godine, a to može da bude studijski, u potpunosti softverski ili uživo (ali zadovoljavajućeg kvaliteta) snimljeni zapis.

Rok za slanje pesama za ovogodišnje izdanje Femiksete je 8. mart.

Svako od dosadašnjih izdanja imalo je svoj originalni vizuelni identitet za koji su bile zaslužne mlade dizajnerke i vizuelne umetnice Manja Lekić, Tamara Brčić, Anđela Grabež, Milica Mrvić, Aleksandra Ninković i Natalia Zwick, Ksenija Pantelić, a ove godine za omot diska brine se Maja Goračinska.

Više informacija o konkursu i tehničkim propozicijama za slanje pesama potražite na www.femix.info

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %