Približno 4,9 miliona žena ili 23 odsto ispitanih su doživele fizičko ili seksualno nasilje od partnera. Foto: pexels.com
Feminizam

Tokom godine izvršeno 28 slučajeva femicida

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Tokom ove godine izvršeno je 28 slučajeva femicida. Zbog toga je veoma važno usvajanje  Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. On dalje objašnjava da posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Pašalić je dodao da se institucionalnom zaštitom žena od nasilja bavi od 2004. godine, i da veliki problem predstavlja što žrtve ne napuštaju nasilnika, jer finansijski nisu obezbeđene. Ako se ipak odluče na taj korak, prihvataju ekonomsku neizvesnost. On je naglasio da do danas, na žalost, nije našao sluha kod nadležnih organa za pokretanje inicijative „Učinimo nasilje vidljivim“, pomoću koje bi se obezbedile kvalitetne medicinske dokaze, koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika. Kako je rekao, on će nastaviti sa apelom za podršku te inicijative, jer je to jedini način da se obezbedi izvesnost kažnjavanja nasilnika. U najvećem broju slučajeva nadležni organi ne sarađuju na adekvatan način.Jedino sistemski i pravovremeni postupak će sprečiti nasilnike da deluju, ukazao je Pašalić.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %