Ekologija

Očišćena Kelebijska šuma kod Subotice

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Volonteri i članovi „Zeleni Subotice“  očištili su Kelebijsku šumu kod Subotice i sa površine od 1400 hektara, odneto je 125 kubnih metara komunalnog otpada, životinjskih ostataka i građevinskog šuta u ukupno 25 velikih kontejnera u okviru projekta „Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu“. Projekat je pokrenut u septembru i  uklonjen je otpad koji se decenijama gomilao i nelegalno odlagao u Kelebijskoj šumi. Uglavnom je reč o plastičnom otpadu, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Čitav zapadni deo Kelebijske šume, koji predstavlja oko 40 odsto ukupne površine ovog zaštićenog pojasa životne sredine pod šumom, očišćen je od divljih deponija i poslovi su uspešno privedeni kraju.Projekat „Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu“ Zeleni Subotice su sproveli sredstvima Ministarstva životne sredine Republike Srbije, uz podršku Grada Subotice, Mesne zajednice Kelebija i Šumske uprave iz Subotice, te uz nesebičnu saradnju JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, čijim su kamionima metalni kontejneri postavljani duboko u šumi, na mestima skrivenih nelegalnih odlagališta smeća“, navodi se u saopštenju Zeleni Subotice.

Prva aktivnost na terenu je održana 23.09.2019. godine, u 39 radnih dana učestvovalo je 41 aktivista, volontera i simpatizera Zelenih Subotice, a tokom odvijanja aktivnosti pridruživali su se i pojedini meštani naselja Kelebija, kao i pojedinci iz drugih delova grada koji su o akciji saznavali preko društvenih mreža i medija. U planu je i projekat uklanjanje otpada iz centralnog i istočnog dela Subotičke šume, koji su takođe na brojnim lokacijama zagađeni divljim deponijama. Cilj i misija Zelenih Subotice je  borba za zdravu životnu sredinu  koja se nastavlja konkretnim angažmanom na terenu, uz izuzetno korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom i nadležnim državnim organima.

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Za trajno rešenje problema namernog zagađenja Kelebijske šume potreban je mnogo veći angažman svih odgovornih u ekološkom lancu našeg grada, od inspekcija i komunalne policije koje represivnim merama moraju da spreče dalje odlaganje smeća na sada očišćenim površinama, do odgovornih u JKP „Palić-Ludoš“ koji bi morali fizičkim barijerama da zatvore sve putne ulaze u šumu za motorna vozila, kako bi neodgovorni pojedinci bili sprečeni da i dalje odlažu otpad. Višedecenijski javašluk, nezainteresovanost i bahatost odgovornih dovela je do toga da nam je prirodna okolina izuzetno ugrožena i ako svi zajedno ne učinimo ono što možemo sada, sutra će biti kasno”, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %