Ekologija

Kamapanja: „Lavovski za orlove“

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

„Lavovski za orlove“, naziv je kampanje koju je pokrenula Kompanija Karlsberg (Carlsberg) Srbija, a u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Od svake prodate flaše „lav“ piva od 0,5 litara biće odvojen po jedan dinar za obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji, navodi se u saopštenju kompanije.

Predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić objašnjava da su mnogobrojni razlozi za smanjenje brojnosti populacije ovih ptica koje su kroz istoriju bili simoli Srbije, a danas se nalaze i na grbu zastave Srbije. Međutim, simbol Srbije je danas na na ivici izumiranja, zbog gubitka staništa, plena, trovanje i ubijanje.

Orlovi krstaši biraju visoke hrastove za svoje stanište, a u Banatu Bora i Eržika su uspeli na naprave rezervno gnezdo za mladunce koji svaki momenat treba da rašire svoja krila i uzlete. Orlovi vole ravnicu, livade, ali da ima visokog drveća“, kaže Ružić.

Kroz projekat „Panon igl lajf“ (Panon Eagle Life), Evropska unija podstiče povećanje broja orlova krstaša i njihovu zaštitu u Panonskoj niziji. U projektu, pored Srbije, učestvuju i Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Orao krstaš je kroz celu istoriju Srbije bio njen simbol, a kampanjom ‘Lavovski za orlove’ odlučili smo da učinimo nešto povodom ugroženosti ove vrste i zajedno sa partnerima podignemo svest o neodvojivosti identiteta stanovnika Srbije od životne sredine u kojoj vekovima žive“, rekao je generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Vladimir Vava.

Predstavljanju kampanje prisustvovao je i ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

Opstanak i povećanje brojnosti orla krstaša paradigma je zaštite životne sredine i borbe za očuvanje biološke raznovrsnosti i prirodnih vrednosti Srbije što je zadatak svih nas.Nekada rasprostranjena vrsta, u Srbiji danas obitava poslednji gnezdeći par ove globalno ugrožene ptice. Ugroženost populacije orla krstaša, kao i drugih vrsta koje nestaju u prirodi, posledica je neodgovornog i destruktivnog ponašanja čoveka prema živom svetu i Planeti“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je ukazao da je čovek poslednjih decenija menjao lice Planete temeljno uništavajući njene resurse. Ukoliko nastavi sa ovim, zahvaljujući visokim tehnologijama i genetskom inženjeringu čovek će najverovatnije obezbediti svoj opstanak, dok će biodiverzitet kakav danas poznajemo nestati, dodao je. Takva promena zauvek će uticati i na čoveka, koji bez živog sveta i lepote u svom okruženju, više nikada neće biti isti. Međutim, nemamo prava da to činimo prirodi i Planeti, i zato moramo da menjamo svoje ponašanje, naglasio je Trivan. On je ukazao da su zaštita životne sredine, ulaganje u prečišćavanje voda, uslov i za očuvanje vrsta. Prečišćavanje vode je prioritet, rekao je, jer bez čiste vode nema ni zdrave životne sredine, a bez nje ni biodiverziteta. Pored ovog, ministar se založio za što šire uključivanje u akcije pošumljavanja koje predstavlja najjeftiniji i najjednostavniji uspešan odgovor na posledice klimatskih promena, ali istovremeno, i kao faktor očuvanja biološke raznovrsnosti. Pošumljavanje polako dobija pravo građanstva, ukazao je, navodeći procene švajcarskih stručnjaka da, ukoliko bi posadili blizu milijardu mogućih hektara šuma na Planeti, onda bi te šume za određeno vreme absorbovale blizu dve trećine ugljen-dioksida iz vazduha.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodi aktivne mere zaštite poslednjeg gnezdećeg para orla krstaša u Srbiji, a za svega tri godine uspelo je da pet mladunaca preživi, izleti i obogati populaciju, rekao je direktor Društva Milan Ružić. Po ugledu na susednu Mađarsku koja je uspela u poslednjih 30 godina da poveća brojnost na 150 parova, sredstvima koja će se obezbediti ovom kampanjom, biće realizovane različite aktivnosti i mere na zaštiti i obnavljanju populacije orla krstaša u našoj zemlji.

Dvoglavi orao je simbol jedinstva Istoka i Zapada i grb 1882. godine prema zamisli srpskog istoričara, filologa i ministra prosvete Stojana Novakovića. Od 2004. godine ponovo je zvaničan je simbol Republike Srbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %