Ekologija

Otrovane zaštićene ptice kod Bačke Topole

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

U mestu Novo Orahovo kod Bačke Topole pronađena je otrovana zaštiće vrsta eja močvarica i nekoliko jedinki gačca i domaćeg goluba. Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavilo je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode da su navedene jedinke pronađene uginule na njivi u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola. Naložen je vanredni inspekcijski nadzor na pomenutoj njivi, koji je obavila Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, uz stručnu podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode te poljočuvarske službe (firme Ipon Security iz Novog Sada) i bačkotopolske policije, kao i nadležna Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, realizovan je 22. maja.

Tokom uviđaja pronađeno je ukupno deset leševa ptica: dve eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, te tri domaćа goluba.

Upečatljiv prizor su bili mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kao i sveže i uočljive rupe u tlu i iskopani ponici kukuruza, bez semena. Zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije i posledičnog uginjavanja, što će, u slučaju leševa strogo zaštićene vrste eje močvarice biti utvrđeno tokom toksikološke analize koja sledi u Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad“. Uzorci ponika, posejanog i rasutog semena takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani“, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji partnerski rade na projektu zaštite evropskih ptica grabljivica „PannonEagle“, ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja „po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana“.

Reč je o jednom zabranjenom sredstvu (karbofuran, Furadan), te jednom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara“, kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. „Zato apelujemo da se odmah prestane sa ovakvom pogubnom, zabranjenom i kažnjivom aktivnošću, te da se ovakvi slučajevi bez odlaganja prijave policiji i našoj instituciji, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine“, kaže Tucakov.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica. Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %